- Heb je nog geen geschikte slaapzak verdiep je dan op je gemak in het aanbod en bedenk wat jij belangrijk vindt. Hou je van ruimte in je slaapzak? Kies dan voor een dekenmodel. Een mummymodel heeft als voordeel dat de vorm de warmte van je lichaam beter vasthoudt. Bovendien zit er verschil in gewicht en pakvolume.
- Let vervolgens ook op de ‘comforttemperatuur’,oftewel de minimum buitentemperatuur waarbij je nog comfortabel kunt slapen. Bedenk dus waar, wanneer en onder welke omstandigheden je de slaapzak wilt gebruiken.
- Een donzen slaapzak is twee keer zo licht als een synthetische, en warmer. Van dons is het wel belangrijk dat het droog blijft. Zorg dus dat je slaapzak droog blijft tijdens het wandelen. Er zijn ook slaapzakken te koop met een waterafstotende coating en behandeld dons.
- Voor kinderen zijn aparte (kleinere en dus warmere) kinderslaapzakken te krijgen, sommige zelfs in lengte verstelbaar (‘meegroeiend’).
- Lekker slapen valt of staat met een goed slaapmatje. Natuurlijk is er een verband tussen gewicht, volume en prijs van een matje. Dus bedenk wat je eisen zijn en wat je wilt/kunt meedragen. Een goed matje is niet te hard, niet te zacht en voldoende isolerend: de meeste kou komt namelijk uit de grond. Hoe hoger de R-waarde, hoe minder kou er door het matje heen komt.
- Stop het reparatiemateriaal van je matje in je EHBO-setje.
- Met een lakenzak in je slaapzak heb je het al snel 2 à 5 graden warmer.
- Merk je dat je toch nog afkoelt in je slaapzak? Trek een paar sokken aan en zet een muts op. Ook kun je een (merinowollen) shirt en lange onderbroek aantrekken, of je drinkfles met warm water bij je voeten leggen.
- Zorg dat de eventuele kleding die je aantrekt voor de nacht helemaal droog is. De kleding die je overdag gedragen hebt, is dat nooit 100%.
- Geef zo nodig je lichaam voor het slapen gaan wat extra brandstof om warm te blijven: eet een hapje voor je in je slaapzak kruipt.