• First things first: zorg voor voldoende water. Zowel om te drinken als voor de bereiding van je maaltijden en voor koffie en thee. Check waar je onderweg je water kunt aanvullen.
  • Drink tijdens je tocht steeds kleine beetjes niet te koud water, ongeveer 2 dl per half uur.
  • Een waterzak (CamelBak) is handig om tijdens het lopen gemakkelijk regelmatig te drinken en je draagt het water dicht op je rug.
  • In koude gebieden komt een thermosfles met heet water onderweg altijd van pas. Als je je brander bij je hebt kun je ook even thee of koffie zetten of (bij warm weer!) bouillon maken.
  • Een muesli- of havermoutontbijt maak je met (amandel)melkpoeder. Om te variëren kun je je muesli ook met sinaasappelpoeder bereiden. In alle gevallen heb je natuurlijk wel water nodig.
  • Of kies voor pannenkoeken van een eierpannenkoekenmix; daar hoef je allen maar water aan toe te voegen. Denk er wel aan dat je voor het bakken een koekenpan(netje) en wat olie nodig hebt.
  • Als tussendoortje zijn noten, gedroogd fruit en ‘energy bars’ prima energiebronnen. ‘Hartkeks’ zijn bijna oneindig houdbaar en je kunt er lekker mee combineren.
  • Gedroogd voedsel (wellen in water) is lichter én langer houdbaar dan vers. Je kunt voor je reis zelf maaltijden koken en vervolgens drogen in de oven of in een droogmachine. Buitensportzaken hebben vaak een breed assortiment kant-en-klaar gedroogde maaltijden van diverse merken.
  • Heb je liever losse gevriesdroogde groenten, vlees, couscous, ei- en melkpoeder, fruitmix enzovoort waarmee je je eigen maaltijd kunt samenstellen, kijk dan eens naar de producten van Globetrotter Buitensportvoeding. Zij verkopen ook complete maaltijden met alle ingrediënten apart verpakt, zodat je bijvoorbeeld zelf kunt bepalen hoeveel rijst, kruiden of zout je toevoegt.
  • Als je geen droogvoer gebruikt, laat eten dan direct na het koken nagaren in je slaapzak.