Vlees

Aangeklede maaltijdsoep

Waarom zou je geen gebruikmaken van producten die kant-en-klaar in de winkel liggen? De grote soepfabrikant heeft al enige tijd ook zakken soep in het assortiment die met een beetje eigen fantasie tot een heerlijke maaltijdsoep zijn om te ’toveren’. Ik maak er een Italiaans soepje van.

Voor 2 personen:

  • 1 zak Unox pittige tomatensoep (570 ml)
  • 1 zakje Italiaanse roerbakgroenten (400 gr of wat minder)
  • evt. 1 flinke aardappel in blokjes
  • 150 gr chorizo of salami in blokjes
- ciabatta of geroosterd brood

Kook de aardappelblokjes met de roerbakgroenten in 15 minuten beetgaar. Geen zout toevoegen! Afgieten.
 De soep toevoegen en aan de kook brengen (niet door laten koken). Even nagaan of de aardappelblokjes en de groenten inmiddels voldoende gaar zijn. Chorizo of salami toevoegen en nog even doorwarmen. Eten met ciabatta of geroosterd brood.

Tip:
 Een ‘lekkere berg’ geraspte oude of Parmezaanse kaas op de soep en een glaasje rode (Italiaanse) wijn erbij maken dit eenvoudige eenpitterrecept haast ‘culinair’.

Henk Trimbach, 2007

Terug naar boven

‘April doet wat ie wil’

Zo tegen koninginnedag komt meestal de kampeerwagen weer uit de stalling; en met een oranjezonnetje is tentkamperen in het vroege voorjaar ook heerlijk! Maar ja, `april doet wat ie wil’ en het kan je zomaar gebeuren dat het plenst van de regen, terwijl je je voorgenomen had op de fiets of te voet wat verse ingrediënten voor de maaltijd te gaan halen. Dan is het goed om wat `onbederfelijke’ voorraad te hebben.

Een bonenschotel die je zomaar naar eigen believen kunt aanpassen.

Voor 2 personen:

  • 1 blikje `smac’ (luncheon meat) (200 gr, of voor de grotere eters 340 gr)
  • (olijf)olie of (vloeibare) boter
  • kleine pot witte bonen in tomatensaus
  • klein blikje ananasstukjes of stukjes perzik, of gemengd fruit
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 ui

Smac in blokjes snijden. Fruit uit laten lekken. De ui snipperen en in olie of boter fruiten. Kerriepoeder 1 minuut meefruiten. Daarna blokjes `smac’ toevoegen en 2 minuten omscheppend bakken (eventueel nog wat olie toevoegen). Voeg witte bonen in tomatensaus en fruit toe en maak alles door en door warm.

Tip: Voor de grote trek kan aan de bonenschotel nog 100 gram gaargekookte pasta of rijst toegevoegd worden.

Henk Trimbach, 2006

Terug naar boven

As simple as that (1)

Twee heel simpele gerechtjes, waarbij je niets over hoeft te houden. Het eerste gerechtje is van Monique van Zomeren; het tweede komt uit mijn eigen kampeerkeuken.

Voor 2 personen:

Twee uien fruiten.

  • Twee of drie in stukjes gesneden tomaten toevoegen
  • Blikje ansjovis heel fijn snijden en goed door uien en tomatenmengsel roeren.
  • Eventueel een glas rode wijn erdoor en de rest van de wijn voor, tijdens en na het koken nuttigen.

De saus serveren met pasta (ongeveer 160 gram. Ai, moet je de rest toch nog `meesjouwen’ …). Van die lekkere Griekse zwarte olijven maken het pastapotje af!

Ook voor 2 personen:
Vier kleine wraps besmeren met tomatenpuree. Klein potje kappertjes en fijn gesnipperde (grote) ui erover verdelen. Blikje tonijn (op water, goed laten uitlekken) verdelen en wraps oprollen (eventueel vastprikken of vastbinden). In gesloten (koeken)pan op zeer laag vuur lekker warm laten worden. En ook hierbij zijn olijven een heerlijke afmaker!

Henk Trimbach, 2007

Terug naar boven

As simple as that (2)

‘Misschien deze …’ schreef Nance de Lange uit Lekkerkerk me enige tijd geleden. Zij wil graag in korte tijd met weinig ingrediënten een gezonde maaltijd maken en geef haar eens ongelijk … In de vakantie willen we toch allemaal lekker wandelen, fietsen, veel zien en beleven of misschien wel genieten van de zon. Kijk, dat sommige kampeerders dan ook nog wat meer tijd willen ‘vrijmaken’ voor het bereiden van de maaltijd, dat moeten zij (en ik) weten …

Het eerste receptje is van Nance; het tweede ‘een beetje van mij en een beetje van de Italianen (maar dat is ook ‘as simple as that’).

Voor 2 personen:

  • 160 gram volkoren macaroni
  • 1 stronk broccoli in roosjes (de steel in kleine stukjes snijden)
  • een pakje boursin of blauwader kaas

Ruim water aan de kook brengen. De macaroni gaar koken en de broccoliroosjes de laatste 5 minuten meekoken; de stukjes van de steel wat langer. Afgieten en de kaas erdoorheen scheppen.

Voor 2 personen:

  • 160 gram spaghetti (of tagliatelle)
  • een dikke plak bacon in reepjes gesneden.
  • 2 eieren
  • (olijf)olie

Baconreepjes krokant bakken. Spaghetti gaar koken in water met zout. Eieren loskloppen. Spaghetti afgieten, scheutje (olijf)olie erbij en meteen losgeklopte eieren erdoor roeren. Zorg dat de spaghetti goed heet blijft. Tenslotte de baconreepjes erdoor roeren.
Jawel, dit is een eenvoudige pasta carbonara. Hij wordt nog lekkerder met rucolasla met olie en (balsamico)azijn; maar dan moet je weer meer ingrediënten gebruiken …

Henk Trimbach, 2007

Terug naar boven

Aziatische burger

Ik heb vast al weleens eerder gezegd dat de Aziatische keuken favoriet is bij mij thuis en dus ook bij de tent. We hebben veel Aziatische gerechten natuurlijk aan onze westerse smaakbeleving aangepast. Niks mis mee, zou ik zeggen, maar ga ook eens bijvoorbeeld de authentieke Kantonese gerechten proeven. In de grote steden zijn restaurants die deze gerechten op de kaart hebben staan. Deze keer een gerechtje waarin twee continenten ‘verenigd worden’: de Amerikaanse burger met Aziatische ingrediënten.

Voor 2 personen:

Snijd 125 gram shiitake in heel kleine stukjes en doe hetzelfde met een flinke sjalot en een stukje verse gemberwortel (ongeveer 2 centimeter). Meng shiitake, sjalot en gember met 150 gram rundergehakt en een ei. Op smaak maken met peper en zout.

Maak twee flinke burgers van het mengsel. Wanneer de massa niet stevig genoeg is, wat paneermeel erbij doen. Bak de burgers om en om tot ze gaar zijn. Haal de burgers uit de pan en laat ze (onder aluminiumfolie) even rusten.

Roerbak intussen in het bakvet een klein zakje Aziatische wokgroenten.
Verdeel de groenten over twee opengesneden knapperige bruine broodjes, leg de burgers erop en maak af met een beetje zoete chilisaus, als je daarvan houdt.

Henk Trimbach, 2014

Terug naar boven

‘Bah … spruitjes!’

Vraag kinderen welke groente ze niet voorgeschoteld willen krijgen en de kans is groot dat je `spruitjes’ hoort. Maar maak dan deze gezonde wintergroente eens `anders dan gewoonlijk’ klaar. Een stevige ‘eenpitter’ om de winterkou te kunnen trotseren. Het gerecht laat zich het gemakkelijkst in een koekenpan of hapjespan bereiden.

Voor 2 personen:

  • 400 gr spruitjes
  • 450 gr voorgekookte aardappelschijfjes
  • (vloeibare) boter of (olijf)olie
  • 200 ml crème fraîche
- zout en peper
  • een plak gekookte ham (ongeveer 100 gr) in blokjes
  • mespunt nootmuskaat
  • een paar plakjes cheddarkaas (apart verpakt verkrijgbaar)

Maak de spruitjes schoon en kook ze zonder zout in ongeveer 10 à 15 minuten net niet gaar. Hou de groente warm in de slaapzak.

Bak in de koekenpan de aardappelschijfjes goudbruin. Vermeng de crème fraîche met weinig zout en ruim peper en voeg die bij de aardappelen. Breng het mengsel aan de kook.

Halveer de spruitjes en verdeel die samen met de hamblokjes over het aardappel-crèmefraîchemengsel. Doe er een mespunt nootmuskaat bij. Nog ongeveer 10 minuten laten pruttelen. Schep de borden lekker vol en leg een of twee plakjes cheddarkaas op elk bord. Kaas even wat laten smelten voordat je `aanvalt’. `Bah … spruitjes? Echt niet!’

Tips:
Wanneer spruitjes beetgaar gekookt worden, liggen ze niet zwaar op de maag.
Een ui meekoken verdrijft de spruitjeslucht enigszins.

Henk Trimbach, 2005

Terug naar boven

Boemboepieper

Een koude of lauwwarme aardappelsalade met een Indische smaakmaker. De boemboe is kant-en-klaar te koop in handige bakjes. Het kan zijn dat je liever geen vol bakje wilt gebruiken, omdat dat wellicht een beetje te veel van het goede is. Wanneer je dan de rest van de boemboe niet weg wilt gooien, raad ik je aan meteen wat rijst te koken (150 gram voor 2 personen) en de rest van de boemboe daar doorheen te scheppen. Dat is een goede basis voor een eenvoudige nasi die dan wel de volgende dag gegeten moet worden (bederf!).

Voor twee personen:

  • 1 bakje boemboe bami goreng (100 gram, Conimex)
  • lente-uitjes
- 1 rode paprika
  • 1 zakje voorgekookte aardappelschijfjes (450 gram)
  • 1 klein potje of blikje doperwtjes

Snijd de paprika in stukjes en de lente-uitjes in ringetjes. Schep de (helft van de) boemboe in een (koeken)pan en doe er een scheutje water bij. Even roeren en dan de aardappelschijfjes gedurende 10 minuten zachtjes in de boemboe laten sudderen (af en toe omscheppen). Gekruide aardappelen geheel of gedeeltelijk laten afkoelen en mengen met de paprika en de afgegoten doperwtjes. De ringetjes lente-ui erover strooien.

Tips:
De liefhebber maakt de salade wat pittiger met sambal badjak (gebakken sambal).
Sperziebonen in plaats van doperwtjes is ook erg lekker. De sperziebonen moet je dan wel eerst even beetgaar koken (en laten afkoelen).

Henk Trimbach, 2008

Terug naar boven

Bonenbugels

Een typisch studentenrecept! Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik als senior dit eenvoudige gerecht, dat ik inderdaad van een studente kreeg, verrassend lekker vind. Probeer het gewoon en neem het al dan niet op in je vakantiereceptenboek.

Voor twee personen:

  • 1 klein potje of blikje witte bonen in tomatensaus
  • 250 gr ongekruid half-om-halfgehakt
- 1 klein zakje Mexicaanse kruidenmix
  • ½ zak bugels (van die ‘Zuid-Amerikaanse’ knabbels in de vorm van hoorntjes)
  • een kleine krop ijsbergsla
- geraspte kaas (smaak naar eigen keuze)

De sla snijden en wassen. Het gehakt kruiden met kruidenmix en rul bakken. In een apart pannetje (of gewoon in het – opengemaakte! – blikje) de bonen verwarmen.

Maak laagjes in een pan (liefst met antiaanbaklaag): helft van de bonen, helft van het gehakt. helft van de sla, bugels, helft van de geraspte kaas; en deze volgorde nog een keer herhalen. Nog even op laag vuur doorwarmen totdat de kaas gesmolten is.

Eet dit gerecht met de rest van de sla en de bugels en eventueel chilisaus of ketchup.

Henk Trimbach, 2010

Terug naar boven

Bruine bonen en Drenthe … een twee-eenheid

Monique uit Hoogeveen stuurde me een recept dat wellicht bij een Drent past. Maar ik ben ervan overtuigd dat inwoners van elke andere provincie er ook van zullen smullen. Monique schrijft dat dit voor haar gezin een favoriet, snel recept is bij aankomst in Frankrijk, na een lange autorit. Alle ingrediënten worden meegenomen vanuit … Drenthe!

Voor 4 personen:

  • 1 blik bruine bonen (800g)
  • 1 grote gesnipperde ui
- 100 gr rookspek in blokjes
  • 1 rode paprika in blokjes
- 2 tomaten, eventueel ontveld
  • 2 (of meer) teentjes knoflook, geperst, in schijfjes of in z’n geheel
  • flinke strooi Provençaalse kruiden
  • peper, zout
  • 1 rookworst
- scheut rode wijn
  • beetje olijfolie om in te bakken

Verhit de olie in de wok (of braadpan, of hapjespan, wat je maar gemakkelijk vindt, als ‘ie maar ruim genoeg is). Fruit dan het rookspek en de ui. Voeg daarna de rode paprika toe samen met de tomaten. Kruid het gerecht met peper, zout, Provençaalse kruiden en knoflook. Even laten pruttelen. Scheut water en/of rode wijn erdoor roeren en wachten tot de groenten gaar zijn, dan schijfjes rookworst toevoegen en de uitgelekte bruine bonen.

Tip: De worst en de spekjes kun je vervangen door bijvoorbeeld kipfilet en chorizo.

Henk Trimbach, 2006

Terug naar boven

‘De maan gevuld’

Zo veel variaties als er met gehakt mogelijk zijn … Dit is een soort pizza calzone met gehakt als ‘pizzabodem’. Je kunt er je kookcreativiteit op botvieren.

Voor 2 personen:

  • 250 gr rundergehakt
  • 1 ei
  • zout, peper
  • paneermeel of een in de pan gedroogde, verkruimelde boterham
  • 100 gr (kastanje)champignons
  • 4 zongedroogde tomaatjes
  • chilipoeder
  • olie of boter

Bak de champignons even aan in een pan met een beetje (vloeibare) boter of olie en doe er op het laatst de in stukjes gesneden tomaatjes bij. Nog 1 minuut meebakken.
Maak het gehakt aan met losgeklopt ei, zout, peper en paneermeel (of verkruimeld brood).

Vorm op een schone, harde ondergrond twee flinke platte ronde gehaktpizza’s.
Leg op een helft van elke gehaktplak de helft van het champignon-tomaatmengsel en bestrooi dat met een beetje zout en wat chilipoeder.
Vouw de plakken dicht en druk de helften goed op elkaar.
Bak de gevulde gehaktpizza’s in wat boter/olie op matig vuur tot het gehakt goed gaar is.

Tips:
 Lekker met aardappelpuree en doperwtjes (maar misschien is dat al te veel).
Uiteraard kan het gehakt op allerlei manieren gevuld worden. Denk bijvoorbeeld eens aan bietjes en ui of aan sperzieboontjes en oude kaas.

Henk Trimbach, 2008

Terug naar boven

‘Doodgewoon doen’

Met deze combinatie van doodgewone Nederlandse producten maak je een lekkere warme, voedzame winterpot.

Voor 2 personen:

  • 4 flinke aardappelen of 2 zakjes aardappelpuree
  • beetje (vloeibare) boter en wat melk
  • zout, peper, nootmuskaat
  • 400 gram spruitjes
  • 2 flinke plakken bloedworst
  • 1 grote appel (bij voorkeur goudreinet)

Maak puree van de aardappelen, een beetje boter en melk en breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat (of gebruik de ‘zakjespuree’). Kook de spruitjes zonder zout (beet)gaar en maak van de puree en de spruitjes een spruitjesstamppot. Warm houden in de slaapzak.

Was de appel, boor het klokhuis eruit en snijd de appel – ongeschild – in niet te dikke plakken. Bak de bloedworst enkele minuten aan beide kanten. Haal de worst uit de pan en leg die op de spruitjespuree. Bak de appelschijven in het bakvet van de bloedworst tot ze lichtbruin verkleuren. Leg dan de gebakken appel op de bloedworst en de winterkost kan worden opgediend.

Tip:
 Uiteraard kan deze maaltijd ook in de zomer worden klaargemaakt. Spruitjes zijn dan mogelijk wel te krijgen, maar lang niet zo lekker als in de winter. “Over spruitjes moet de vorst zijn gegaan”, zegt mijn oude moeder en wat mij betreft heeft ze gelijk!
Maak in de zomer een stamppotje met bijvoorbeeld andijvie. De bloedworst met appel past daar ook prima bij.

Henk Trimbach, 2008

Terug naar boven

Een ‘aangevulde’ pizza

Voor dit gerecht heb je een pan of liever nog een koekenpan nodig met een even grote diameter als een in de supermarkt gekochte pizza Margarita. Maar … geen probleem wanneer die pan niet voorhanden is, dan snijd je de pizza vóór verdere bereiding alvast in punten. Zo kun je dus, zonder dat je een oven nodig hebt, een smakelijke pizza bereiden.

Voor 2 personen:

Laat twee pizza’s Margarita (uit de supermarkt) ontdooien. Vul de pizza’s zelf aan, bijvoorbeeld op een van de volgende manieren:

  • Verdeel een blikje ansjovis over de pizza’s en leg tussen de ansjovis plakjes mozzarella. Strooi wat fijngehakte verse oregano over de pizza’s.
  • Verdeel 100 gram salami in plakjes en een handjevol in ringetjes gesneden zwarte olijven over de pizza’s. Bestrooi de pizza’s rijkelijk met geraspte emmentaler.
  • Bak 250 gram in plakjes gesneden gemengde paddenstoelen en een fijngesnipperde rode ui even in wat olie en verdeel die over de pizza’s.

Pak elke pizza in aluminiumfolie en leg ze in de pan. Ze kunnen eventueel op elkaar gelegd worden. Laat de pizza’s op laag vuur in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar worden. De pizza’s zullen er niet hetzelfde uitzien als wanneer ze uit de oven komen, maar de smaak is er niet minder om. Overigens: als je ze ingepakt op de barbecue legt lukt het ook prima.

Henk Trimbach, 2014

Terug naar boven

Eenpitter-recept

Kijk, vernieuwingen in het koken hoef je van mij niet te verwachten. Ik ben namelijk niet zo vindingrijk. Soms echter helpen de omstandigheden je. Ik weet dat bijvoorbeeld crème fraîche en paturain (of boursin) samen een goed bindmiddel zijn voor een wat vochtrijke schotel. Ik had niet iets duidelijks op het oog en ben toen gaan experimenteren. Waarmee dan wel?

  • gehakt
  • groente
  • blik tomaten(stukjes)
  • bouillonblokjes
  • paturain of boursin

Alles schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden. In een grote pan, olie gegoten en daarin het gehakt rul gebakken, nog wat olie erbij en de groeten erin gekieperd.

Blikje tomaten en de bouilonblokjes erbij en wat peper. Zout toevoegen is misschien niet nodig, dat zit al in die bouilonblokjes. Even laten pruttelen tot alles gaar is naar eigen smaak. Sommigen vinden half gaar lekkerder. Tegen het einde van de kook, de crème fraîche en de boursin (paturain) erbij. Mijn tijdelijke kampeergenoot, genoot van deze maaltijd, net als ik. Brood smaakte daar prima bij. Trouwens een goed glas (beker) wijn ook.

Jean-Pierre Bylard,, 2004

Terug naar boven

Engeltjes in ’t groen

Dit gerecht zal waarschijnlijk wel meer streeknamen hebben. In de streek waar ik woon, dat is de stad Zaltbommel en omgeving, heet het “weit in ’t grûn”. Mijn zegsman vertelde destijds dat er zoute haring bij werd gegeten. Voor deze tijd van het jaar een lekkere en niet te zware maaltijd, vooral als je er nog wat sla erbij maakt. Wat moeten we onderweg inslaan:

  • blikje witte bonen ca. 250 gram
  • blikje snijbonen ca. 250 gram (evt. diepvries)
  • nootmuskaat (dat hebben we natuurlijk in het kruidenzakje)
  • vegetariërs: ca. 250 gr pittige oude kaas in kleine blokjes
  • vleeseters: ca. 250 gr blokjes ham.

Hoe werken we verder:
Witte bonen en snijbonen mengen en opwarmen Aan het einde van het opwarmen eventueel afgieten, naar keuze de nootmuskaat erover strooien. Suggestie van de indienster (Ingrid Schippers): “voor de hongerlappen kan nog aardappelpuree gekookt worden”. Dat kan wat veel worden; dan is bruin brood ook heel goed erbij. Maar … vitamine C? Dat zal er niet veel in zitten. Daarom: neem je grootste pan, doe daar voorgemengde, ‘schaal-klare’ sla in. Eén lepel wijnazijn, drie lepels (olijf)olie, zout, peper, lepeltje suiker, een flinke knoflookteen (je hoeft toch niet naar een receptie?) en in een mok lekker mengen. (Met dat kleine gardetje van de HEMA.) Daarna in de sla-pan doen en mengen maar. Dat missen de konijnen nou, wél vers groen maar niet zo’n lekker saus erbij.

Jean-Pierre Bylard, 2001

Terug naar boven

Flodderbonensoep

Voor 2 personen:
Zorg dat je minstens 500 gram schoongemaakte tuinbonen overhoud. Was ze en kook de bonen gaar in een liter water waaraan je twee groentebouillonblokjes toevoegt. Intussen snijd je een tak platte peterselie heel fijn en 100 gram katenspek in reepjes.

Ik ga er even van uit dat je geen staafmixer of keukenmachine bij de hand hebt in je tentje (of kampeerwagen). Schep dan de tuinboontjes wanneer ze gaar uit de bouillon en prak ze met een vork zo fijn mogelijk. Terug in de bouillon samen met de peterselie en even roerend aan de kook brengen. Roer, van het vuur af, 75 gram blauwschimmelkaas door de soep en breng de soep op smaak met peper.

Zout zal niet nodig zijn, omdat de bouillon en de kaas al zout bevatten. Verdeel de reepjes katenspek over 2 borden en schenk er de soep over. Verkruimel de rest van de kaas over de soep. Lekker met een goede dikke snee bruin brood.

Henk Trimbach, 2013

Terug naar boven

Gemeubileerd soepke

Het viel mijn schoonvader zaliger tegen wanneer er op zondag geen soep op het menu stond. Het smaakje was niet zo belangrijk, als de soep maar goed gevuld was. Dan maakte hij na enkele smakelijke happen steevast de opmerking: “’t Is een goed gemeubileerd soepke hoor!” Even tijd nemen voor deze lekkere maaltijdsoep.

Voor 2 personen:

  • (olijf)olie of vloeibare boter
  • 500 ml water
  • 1 pakje Heinz Tomato Fritto (gezeefde tomaten)
  • 2 kippenbouilontabletten
  • 100 gr macaroni of 1 grote aardappel
  • 1 kleine rode paprika
- 1 flinke ui
  • 1 teentje knoflook
- 1 kleine courgette
  • 100 gr sperzieboontjes
  • wat bladselderie of koriander (naar smaak)
  • 1 kipfilet of maak van 150 gr gehakt
  • 1 ei en wat paneermeel soepballetjes
  • ketjap manis

Ui snipperen, paprika en courgette in stukjes snijden, sperzieboontjes in stukjes breken. Teentje knoflook kneuzen. Verhit in de (grootste) pan een beetje olie of boter. roerbak ui, knoflook, paprika, courgette en sperzieboontjes ongeveer 3 minuten op hoog vuur. Knoflook uit de pan halen.

Snijd intussen de kipfilet in niet te grote stukjes. Voeg een halve liter water, de bouilonblokken en de stukjes kipfilet toe. Als de bouilon kookt dan de macaronie of de in blokjes gesneden aardappellerbij doen. Breng aan de kook en laat ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken.

Na 10 minuten de gezeefde tomaten toevoegen en opnieuw aan de kook brengen. Nog 5 minuten op laag vuur laten laten koken. Breng de soep op smaak met ketjap manis. Doe eerst wat blaadjes selderie of koriander in de kom en schep daar de soep op.

Tips: Houd je van pittig, voeg dan bij het roerbakken een fijngesneden rode peper (zaadjes verwijderen) toe. Als je na de bereiding nog wat geduld hebt, zet de pan dan, gesloten, een uurtje van het vuur en verwarm de soep daarna opnieuw (niet koken!). Het soepke smaakt dan nog lekkerder.

Henk Trimbach, 2005

Terug naar boven

Groen/wit/oranje

Ja, lekker makkelijk,daar ben ik voor te porren. Zo maak ik me deze keer er goed vanaf, want Riet Schiffers uit Spijkenisse stuurde dit winterkostrecept naar me op.

Voor 2 personen:

Schenk in een pan 1 dl water met een tuinkruidenbouillonblokje en laat dit warm worden. Doe daarna achtereenvolgens 500 gr klein gesneden groene kool, 400 gr in blokjes gesnedenaardappelen en het laatst 300 gr in blokjes gesneden peen erbovenop. Deksel op de pan en stoof dit op een sudderplaatje in ongeveer 30 min gaar Schep de massa voorzichtig door en voeg er tevens 200 gr oude grof geraspte kaas doorheen.

Afmaken met peper en zout – eventueel wat nootmuskaat en fijngesneden selderijblad. Riet suggereerde: “voor de lekkerbekken kan er ook nog een gebakken haaskarbonade bij geserveerd worden” ! Thuis deed ik dat (mert twee pitten) en het smaakte prima. In het kamp verving ik de hasskarbonade door 175 gr cashewnoten. Die deed ik nog voor de kaas en het selderijblad erdoor, en ook dat smaakte prima.

Jean-Pierre Bylard, 2002

Terug naar boven

Groentenomelet

In mijn keukenuitrusting zit, beschermd door een stukje tuinslang, ook een dunschiller. Een praktisch instrument om komkommers te schillen en bijvoorbeeld een winterwortel klein te krijgen.

Maar eerst de boodschappenlijst:

  • 1 winterpeen
  • 1 groene paprika
  • 4 eieren
  • ‘wat’ melk
  • een handjevol groene olijven met piment (dat rooie spul in het midden)
  • 50 gram salami of chorizo
  • wat Chianti zou er ook lekker bij zijn, maar ik wil niemand aan de drank brengen

De winterpeen wassen en schrappen. Vervolgens met die dunschiller bewerken totdat je een hoopje wortellintjes hebt. Paprika wassen en in kleine stukjes snijden. Dan smelt je de margarine, boter of verhit de olie en bakt daarin zachtjes die twee groenten gedurende een paar minuten.

In de tussentijd klop je de eieren los met bijvoorbeeld 4 lepels melk, roer daardoorheen peper en zout naar behoefte. Het eiermengsel over de groenten schenken en even doorroeren. Zachtjes door laten bakken (ca. 10 minuten). De olijven in stukjes snijden. Als de omelet nog nét niet helemaal gebakken is, de salami of chorizo en de olijven over de omelet verdelen en even mee verwarmen. Bruin brood smaakt daar heerlijk bij.

Jean-Pierre Bylard, 2002

Terug naar boven

Hendig prutje

Mijn schoonvader was geen kok, maar een van zijn lievelingskostjes maakte hij toch graag zelf klaar. Een ‘hendig prutje’ (gemakkelijk gerechtje) dat smakelijk, gezond en voedzaam is na bijvoorbeeld een lange wandeling of fietstocht. Niks nieuws of bijzonders, maar misschien wel een beetje ‘vergeten’.

Voor 2 personen:

  • 50 gram bacon of rauwe ham (bij voorkeur in niet te dunne plakjes)
  • een grote ui
  • 2 flinke (vlees)tomaten
  • 4 eieren
  • olie of (vloeibare)boter
  • zout, peper
  • het lekkerste brood dat je kunt krijgen …!

Bak de plakjes bacon of ham krokant en haal ze uit de pan. Bak in hetzelfde vet de gesnipperde ui mooi bruin (dus niet fruiten, maar even doorbakken). Ontvel de tomaten, snijd ze in kleine blokjes en bak ze even met de uien mee. Schuif het tomaten- uimengsel naar een kant van de pan. Giet het teveel aan vocht even af, maar bewaar het wel!

Bak de eieren in wat olie of boter in de lege helft van de pan al roerend tot ‘slordige brokken’. Schep alles door elkaar en voeg eventueel wat van het bewaarde vocht bij. Op smaak maken met zout en peper. Leg een lekkere dikke boterham op elk bord en schep daarop het ‘hendig prutje’. Bovenop leg je de plakjes gebakken bacon of ham.
Vegetariërs laten uiteraard het vlees weg.

Henk Trimbach, 2009

Terug naar boven

Herhaalpotje …

… één recept, dat toch steeds weer anders smaakt door het gebruik van kruiden uit het Midden-Oosten, Mexico, Griekenland of India. De keuze maak je zelf.

Voor 2 personen:

  • 250 gram varkensvleesreepjes of hamlapjes in reepjes
  • 4 flinke aardappelen, liefst vastkokend
  • 1 rode paprika
  • 1 klein blikje maiskorrels
  • olie of (vloeibare) boter
  • shoarma
- taco- of gyroskruiden (of kerriepoeder; zie TIP)
  • zout en peper

Schil de aardappelen, was ze en snij ze in blokjes. Breng water aan de kook, doe de aardappelblokjes in het kokende water en laat ze in ongeveer 6 minuten net niet gaar worden. Giet de aardappelblokjes af; laat ze even uitdampen en giet er een scheut olie (vloeibare boter) bij om aan elkaar plakken te voorkomen. Even wat af laten koelen. Intussen de paprika in smalle reepjes snijden en de mais uit laken lekken.

Vleesreepjes kruiden (nog geen zout en peper gebruiken). Twee eetlepels olie (boter) in de pan en op hoog vuur de vleesreepjes 3 minuten roerbakken. Aardappelblokjes en paprika bij het vlees voegen en op half hoog vuur bakken tot de aardappelen gaar en mooi goudbruin zijn. Eventueel nog wat olie (boter) toevoegen. Op het laatst de mais erbij en nog even goed doorwarmen. Op smaak brengen met zout en (veel) peper.

Tip: Voor liefhebbers raad ik aan varkens-, kalfs- of kippenlever in plaats van varkensvleesreepjes te nemen. Kruid de lever dan met kerriepoeder!

Henk Trimbach, 2007

Terug naar boven

Het hele jaar door zuurkool

Waarom zou je zuurkool enkel in de winter eten als die het hele jaar voorradig is? Bij verschillende supermarkten zijn tweepersoonspakjes (wijn)zuurkool te koop (260 gram) die ook nog eens kant-en-klaar is, dus niet meer gekookt hoeft te worden.

Voor 2 personen:

  • 2 grote of 4 kleine wraps, maar ook voor elk een grote Italiaanse bol kan …
  • 260 gram (wijn)zuurkool
  • 1 klein blikje ananasstukjes
  • 250 gram rundergehakt
  • 50 gram bacon

Bak de plakjes bacon krokant en laat ze afkoelen. Rul (naar wens in het spekvet) het rundergehakt. Snijd de zuurkool wat fijner en verwarm die met de ananasblokjes. Laat zuurkool met ananas wat uitlekken zodra die warm is, voeg het gerulde gehakt toe en maak op smaak met wat zout en ruim peper. Verwarm de wraps even op laag vuur en verdeel het zuurkoolmengsel over de wraps. Wraps dichtklappen en de krokante bacon erover verkruimelen.

Tips: 
Gebruik je Italiaanse bollen in plaats van wraps, hol die dan eerst even uit: kapje eraf, uithollen, brood door zuurkoolmengsel roeren, bollen vullen, kapje erop. Wil je het zuurkoolmengsel wat smeuïger maken, voeg dan 120 ml crème fraîche toe en verwarm dat even mee. Geen vlees? Oude geraspte kaas is een goede vervanger. Stooi die van het vuur af over het hete zuurkool-ananasmengsel. Frisse Elzasser wijn smaakt voortreffelijk bij zuurkool.

Henk Trimbach, 2007

Terug naar boven

Hete Boontjes

Sperziebonen zijn tegenwoordig het hele jaar door te koop. We maken een pittige bonenschotel met Spaanse peper, ui en knoflook.

Voor 2 personen:

  • 400 gram sperzieboontjes
  • 200 gr rundergehakt
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode Spaanse peper
  • 6 eetlepels tomatenketchup
  • zout
- 150 gr rijst

Maak de sperziebonen schoon en breek ze doormidden. Kook de bonen gedurende ongeveer 15 minuten (niet helemaal gaar). De bonen uit de pan halen (ze mogen wat afkoelen) en de rijst koken.

Snipper de ui en het teentje knoflook heel fijn. Knoflook kan eventueel weggelaten worden. Haal het zaad en de zaadlijsten uit de rode peper en snijd die in kleine stukjes. Wanneer de rijst bijna gaar is, deze na laten garen en warm houden in een slaapzak bijvoorbeeld. Nu in wat olie of (vloeibare) boter ui en knoflook fruiten. Rode peper en gehakt toevoegen en rul bakken. Tomatenketchup, boontjes en eventueel een beetje water erbij doen. Laat het boontjesmengsel op laag vuur nog 10 à 15 minuten pruttelen. Op smaak brengen met zout en op de rijst scheppen.

Tips:
 In plaats van tomatenketchup kun je ook een blikje tomatenpuree nemen. Doe daarbij wat water en een schepje suiker.
De bonenschotel is ook lekker met aardappelpuree. Uiteraard kun je het gerecht ook zonder vlees eten. Neem dan wellicht wat meer sperzieboontjes.

Henk Trimbach, 2008

Terug naar boven

Imitatie afrikaans

Al eens linzen gegeten? Het is niet voor iedereen een favoriete peulvrucht. Gebruik geen zout of peper bij dit gerecht maar met wat zoet en een beetje zuur komt deze eenpansschotel voortreffelijk op smaak.

Voor 2 personen:

  • 1 flinke kipfilet
  • 1 (half) blik linzen
  • 100 gram gewelde abrikozen
  • 1 klein pakje spekreepjes
  • 1 vleesbouillonblokje
  • 3 bosuitjes of 1 kleine prei
  • azijn

Bak de spekreepjes uit en voeg de kleingesneden ui of prei toe. Haal spek en ui uit de pan en bak de in kleine blokjes gesneden kipfilet snel goudbruin en gaar in het achtergebleven spekvet. Haal de kip uit de pan en leg die bij de spekreepjes.
Doe de linzen met het vocht, een halve liter water, de in niet te kleine stukjes gesneden gewelde abrikozen en het vleesbouillonblokje in de pan en breng het even aan de kook. Voeg spek, ui en kip toe en breng op smaak met een lepeltje/klontje suiker e n een eetlepel azijn.
Liefhebbers kunnen een deciliter rode wijn met de bouillon mee aan de kook brengen.

Henk Trimbach, 2011

Terug naar boven

In een ‘ongefrankeerde enveloppe’

Ik heb jullie al eerder gevulde wraps voorgeschoteld. Deze keer een niet alledaagse vulling met zuurkool en shoarmavlees. Je kunt het gerecht beperken tot vier ingrediænten, maar de lekkerbekken zullen wellicht nog enkele producten meer toevoegen. Ik geef ze nog een paar tips.

Voor 2 personen:

  • 4 kleine of 2 grote wraps (naturel)
  • 250 gr (wijn)zuurkool
  • 250 gr shoarmavlees
  • flinke hand rozijnen

Laat de rozijnen even wellen. Kook de zuurkool bijna gaar volgens de aanwijzingen op het pakje. Giet het vocht eraf en hou de zuurkool in een slaapzak warm. Bak de shoarmareepjes gaar en schep er in de laatste 2 minuten de rozijnen en de zuurkool door. Leg de wraps even op de pan, zodat de ‘kou’ eraf is. Vouw ‘envelopjes’ van de wraps en vul ze met het shoarma-zuurkoolmengsel. Een rode paprika in kleine stukjes meebakken met het shoarmavlees geeft een extra lekkere smaak aan het gerecht. En de liefhebbers van uien kunnen ook nog een klein gesnipperd en gefruit uitje toevoegen.

Voor de sausliefhebbers: knoflooksaus smaakt niet zo lekker bij de zuurkool; althans dat heeft mijn voorkeur niet. Een rode saus, bijvoorbeeld barbecuesaus, curry of gewoon tomatenketchup is smakelijker.

Henk Trimbach, 2011

Terug naar boven

Ingepakt

Uit het vuistje eten … Dat kan met deze snelle, voedzame maaltijd. Zowel omnivoren als vegetariërs kunnen genieten van dit `nieuwe-tijds-eten’.

Voor 2 personen:

  • 4 (kleine) wraps
  • 1 eetlepel olie of (vloeibare) boter
  • 250 gr kipfilet of 250 gr tofu of tempeh. Filet of tofu/tempeh in blokjes snijden en naar smaak kruiden. Er is ook gekruide tofu te koop, die zelfs al voorgesneden is)
- 250 gr verse sperzieboontjes

  • 200 gr taugé
- sambal badjak naar smaak.
  • bakje, zakje of pakje kant-en-klare satésaus

Kook de boontjes in 10 minuten beetgaar; giet ze af en zet ze apart (je hoeft de boontje niet per se warm te houden).

Roerbak de kipfilet of tofu in de olie of boter tot die mooi bruin is. Voeg de sperziebonen toe en roerbak die 1 minuut mee. Doe er, als je daarvan houdt, naar smaak sambal badjak door. Haal van het vuur, roer er de gewassen en uitgelekte taugé door en zet in gesloten pan even in een slaapzak.

Leg de wraps in gesloten verpakking intussen op de deksel van de pan.

Maak de satésaus warm. Leg een flinke schep vulling op een wrap en vouw die als een `open enveloppe’ (eerst van onder naar het midden en dan links en rechts eroverheen). Nog een schep vulling en satésaus naar smaak erop!

Tip: Als de zon warm genoeg is, kunnen de wraps in gesloten verpakking ook even op een warme tegel in de zon gelegd worden.

Jean-Pierre Bylard, 2005

Terug naar boven

Kaasfondue

Goscinny en Uderzo laten hun helden Asterix en Obelix eens een keer hun avonturen in Zwitserland beleven (Asterix en de Helvetiërs). Vermakelijk zijn dan de slemppartijen en vooral als er kaasfondue wordt gegeten. Ook de straffen op laten vallen van het brood in de ‘ketel’ met fondue zijn niet gering. De eerste keer: vijf slagen met de stok, tweede keer: twintig zweepslagen en de derde keer: met een gewicht aan je voeten in het Meer van Genève.
Dit recept voor een kaasfondue werd ingestuurd door Ida Diemer. Ze noemt het: ‘Kaasfondue voor/met kinderen’. Verzin er speelse straffen bij en succes is verzekerd. Maar wat hebben we nodig voor dit feestmaal?

Voor twee personen:

  • 25 gr boter en bloem
  • 2,5 tot 3 dl water of melk (of half om half)
  • 2 ons belegen Goudse kaas
  • 1 tot 1,5 ons Kernhemse kaas
  • half bouillonblokje
  • champignons (half bakje)
  • een dikke plak ham (ca. 75 gr)
  • stokbrood.

Dit is voor twee personen. Ik denk echter dat je het eerder zult maken wanneer je met meer dan twee personen bent; nou dan verdubbel je simpelweg de hoeveelheden (twee personen is mijn uitgangspunt bij de eenpitterrecepten)

Het bouillonblokje in weinig water oplossen en gebruiken bij het maken van de blanke saus. (Een kleine herhaling:) Boter smelten, bloem er goed doorroeren en langzaam, scheutsgewijs het vocht (bouillon en melk) erdoor roeren. Je krijgt dan die roux van een paar recepten geleden. Niet al het vocht direct toevoegen, verse champignons geven nog vocht af. Mocht je niet onder een blikje champignons uitkunnen, laat de paddestoelen dan goed uitlekken.

Laat iemand anders ondertussen de kazen, de ham en de champignons in kleine blokjes snijden (steeltjes ervanaf halen, die zijn vaak taai.) De kaas toevoegen, goed roeren en laten smelten. Wanneer je een gladde saus hebt gekregen, de stukjes ham en paddestoelen toevoegen. Een beetje peper en een beetje knoflook zijn erg goede smaakversterkers. Zorg ervoor dat de kaasfondue niet al te dun wordt. Stokbrood snijden en door de fondue halen. (Zou je van de NTKC misschien een paar kleine takjes van de struiken af mogen halen en die als ‘vorkjes’ gebruiken?)

Jean-Pierre Bylard, 2004

Terug naar boven

Een kouwe Italiaan

Gewoonlijk zijn de bewoners van het Mediterrane gebied toch bijzonder warmbloedig …? Ik bied u deze keer evenwel een `kouwe Italiaan’ aan. Maar dan wel in de vorm van een recept voor een maaltijdsalade.

Voor 2 personen:

  • 250 gr macaroni – kies een soort naar eigen believen
  • 200 gr gerookte kipfilet
- 1 kleine rode paprika
  • 1 kleine groene paprika
  • 1 klein blikje maïs
  • 1 citroen
-mayonaise (uit een tube bijvoorbeeld)

Kook de macaroni beetgaar. Afgieten en onder de koude kraan snel afkoelen. Even uit laten lekken en dan een scheutje olie of vloeibare boter door de pasta scheppen. De maaltijd-pastasalade afmaken is in een mum van tijd gebeurd: Snijd de rode en de groene paprika in kleine blokjes. Snijd de kipfilet in kleine stukjes. Knijp ongeveer 2 eetlepels sap uit de citroen en meng dat met 1 dl mayonaise. Schep de paprika, de maïs, de kip en de mayonaisedressing door de afgekoelde macaroni, voeg eventueel zout en peper naar smaak toe en klaar is de ‘kouwe Italiaan’.

Tips:
 Gebruik je liever een rijkere pasta, neem dan tortellini. Dat is gevulde pasta; meestal in zakjes van 250 gram verkrijgbaar. Tortellini met spinazie is een goede combinatie met de overige ingrediënten. Neem in plaats van kip eens gerookte zalm; da’s ook smullen!

Henk Trimbach, 2005

Terug naar boven

Lekker makkelijk

Tja kom, ik kook ook niet altijd alles zonder een voorbereid product erbij te betrekken. Ik probeer er dan wél wat fris of knapperigs bij te maken. Meestal is dat een salade. Maak eens een salade van heel fijn gesneden Chinese kool.

Het fijnste Chinese kooltje nemen en daarvan twee dagen genieten. Heel fijn snijden kan ook zijn: in kleine stukjes snijden, want voor dunne sliertjes heb je een groot mes nodig. Verder maak je die gewoon aan, net zoals andere salade. Olie, azijn of citroen, zout, peper, knoflook en wat je verder zelf nog lekker erin vindt. En ja, wat is dat lekker makkelijke dan?

Een blikje linzen. Nou ja, niet alleen dat. Eerst langs de slager en de groenteboer. Daar haal je respectievelijk 1 tennisbal grote ui en 250 gr spekblokjes. Spek alvast wat uitbakken en intussen de ui in ringen snijden. Als er al wat spekvet is vrijgekomen, kun je de ui erin meebakken. Totdat het geheel zo gaar of bruin is als je zelf wilt. Wegzetten, handdoek eromheen en in de slaapzak.
Daarna linzen uit het blikje, met hun vocht, in de pan en opwarmen (niet koken dus, maar wél heet maken). Spekjes en gebakken ui erbij, doorroeren … en je hebt een heerlijke snelle hap. Verse koriander erover smaakt er heel goed bij.
(Recept ‘gepikt’ van een blikje Bonduelle …)

Jean-Pierre Bylard, 2003

Terug naar boven

Met de vingers eten mag

Je vingers erbij aflikken mag zeker. Ik bereidde dit bijzonder smakelijke eenpitterrecept dat ik van Monique van Zomeren kreeg al enige malen. Wel thuis in mijn eigen redelijk goed geoutilleerde keuken moet ik er eerlijkheidshalve bijzeggen! Maar voor kookgekken moet het ook bij de tent lukken en kampeerwagenkoks moeten al helemaal geen problemen met de bereiding hebben.

Voor 2 personen:

  • 100 g couscous
  • 150 ml kippenbouillon
  • 200 g kipfilet in reepjes
  • 200 g gebroken sperzieboontjes
  • 1/2 (kleine) courgette in blokjes
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden (meer of minder kan altijd)
  • 1 kleine (rode) ui in dunne ringetjes
  • mespuntje kaneel
  • zout en peper (of voor de liefhebbers een rode peper in dunne ringetjes)
  • 1 el verse munt, fijngehakt

De bouillon over de couscous schenken en regelmatig losroeren. In een (braad)pan of wok wat olijfolie verhitten en hierin de knoflook en ui fruiten. Kip erbij en bruin laten worden. Boontjes en courgette toevoegen en alles op hoog vuur al omscheppend laten garen. Naar smaak kruiden met zout en pep er (eventueel het pepertje). Als het gerecht bijna klaar is de couscous erdoor mengen en door en door warm laten worden. De munt erover strooien en meteen opdienen.

Henk Trimbach, 2007

Terug naar boven

Naamloos

Nu vooruit, nog een keer dan, een recept voor mezelf waarbij julie mogen meedoen.

  • aardappels
  • ui(en)
  • ontbijtspek in blokjes
  • rozemarijn
  • (olijf)olie
  • 3 eieren (één voor de pan en één voor elke eter)

Ik geef geen precieze gewichten/aantallen. Kies hier gewoon naar grootte van de trek/eetlust.

Pan op de brander met flinke scheut olie, spekblokjes erin en deze rustig laten bakken. Ondertussen de aardappels en de uien kleinmaken. (aardappels in blokjes van 1×1 cm). Wanneer de spekjes gebruind zijn, deze “droog” uit de pan scheppen. Dan gaan de aardappelblokjes in de olie. Met de deksel op de pan deze ca. 5 minuten laten bakken, deksel eraf, uien en rozemarijn erin. Alles gaar laten worden. Dan de eieren breken en erbij doen,alsmede peper en zout naar smaak. Goed door elkaar husselen en opdienen. Een groene salade erbij voor de broodnodige vitamientjes en vezels.

Jean-Pierre Bylard, 2004

Terug naar boven

Namaak Spaans

Nou ja, Spaans … Met bruine bonen en prei is het ook nogal Hollands! Een gemakkelijke en stevige pot voor mensen die er een dag ‘actie’ op hebben zitten.

Voor 2 à 3 personen:

  • 1 grote of 2 kleine preien
  • 200 gram chorizoworst
  • 1 kleine pot of blik bruine bonen
  • olie of vloeibare boter
  • 1 klein bakje crème fraîche
  • 1 blikje tomatenpuree
  • wat geraspte kaas

Snijd de preien in smalle ringen en was ze. Snipper de ui fijn en bak die goudbruin. Laat de uitjes afkoelen. Snij dikke plakjes chorizo en snij elke plak vervolgens in vieren. Laat de bonen uitlekken. Meng de tomatenpuree met wat water tot een niet te dunne saus. Verhit wat olie of boter in een pan en roerbak de prei en de stukjes chorizo ongeveer 4 minuten op een matig vuur. Voeg de tomatensaus, de bruine bonen en de crème fraîche toe.

Laat alles door en door warm worden (af en toe roeren). Bestrooi het bonenpotje met de gebakken uitjes en de geraspte kaas.

In plaats van bruine bonen kun je natuurlijk ook kidneybonen gebruiken.

Henk Trimbach, 2005

Terug naar boven

Namaak Italiaans

Nee, niet echt Italiaans, maar een lekker potje voor een dag waarop je vanwege het wat tegenvallende weer toch genoodzaakt bent om onder je luifel of je tarp te blijven. Gewoon even de tijd nemen om het eten te laten garen, maar zorg er dan wel voor dat je de rijst er niet te vroeg bij doet. Die hoeft maar gewoon gaar te worden.

Voor 2 personen:


  • 1 ui

  • 1 kleine rode en 1 kleine groene paprika

  • 250 gram varkensvlees (bijvoorbeeld hamlap)

  • paprikapoeder

  • oregano, basilicum

  • 0,5 liter bouillon van 1 vleesbouillontablet

  • 150 gram rijst

  • 1 klein blikje tomatenpuree

  • 4 tomaten

Snipper de ui. Snij de paprika in niet te dunne reepjes. Ontvel de tomaten (inkruisen en even onderdompelen in kokend water) en snij die in stukjes (vocht erbij laten). Het vlees in blokjes snijden. Verhit olie of boter en braad uien en vlees aan. Voeg de paprika en de tomaten blokjes toe met paprikapoeder, zout, peper, oregano en basilicum. Roer de tomatenpuree erdoor en schenk de bouillon erbij. Laat 20 minuten sudderen en doe dan de rijst erbij. Met de deksel van de pan laten koken tot de rijst gaar is. Zout en peper naar smaak toevoegen.

Henk Trimbach, 2011

Terug naar boven

Nazomers stamppotje

Ik heb voor eenpitterrecepten nog maar zelden gekookte aardappelen gebruikt. Nou daar gaat ie dan, en nog wel in een vegetarisch stamppotje. Mochten er nou kampeerders zijn die niet zonder een stukje vlees kunnen, dan past een blinde vink prima bij dit stamppotje. Drink er een fris glas witte wijn bij.

Voor 2 personen:


  • 750 gram aardappelen

  • 1 klein blikje (ongeveer 120 gram) maiskorrels

  • 1/2 krop ijsbergsla (mag ook een zakje gesneden ijsbergsla zijn, zodat je niks overhoudt)

  • 200 gram belegen of oude kaas

  • ongeveer 1,5 dl melk

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in water met zout gaar. Warm de maòskorrels kort mee. Was intussen de sla en snij in smalle reepjes. Snij de kaas in piepkleine blokjes. Giet de aardappelen met de maòs af en prak ze fijn. Een tentkampeerder zal geen pureestamper hebben, maar met een beetje meer geduld lukt het prakken ook met een vork. Meng de sla, de kaasblokjes en zoveel melk door de aardappelen dat een smeuòge puree ontstaat. Laat de stamppot, al roerend, nog even doorwarmen en breng op smaak met zout en peper.

Henk Trimbach, 2011

Terug naar boven

Nierboontjespasta

Kidneybonen worden in onze taal ook wel nierboontjes genoemd; de reden laat zich gemakkelijk raden. Dat peulvruchten gezond zijn behoeft ook geen nadere uitleg. Dat ze enkel in Zuid-Amerikaanse gerechten gebruikt worden, is een fabeltje; maar of onderstaand recept nou zo Nederlands is …

Voor 2 personen:


  • 200 gram rundergehakt

  • 150 gram elleboogjesmacaroni

  • 200 gram kidneybonen (blik)

  • 1 blikje tomatenpuree

  • klontje of schepje suiker

  • olie of (vloeibare)boter

  • zout, peper

Kook de elleboogjesmacaroni bijna gaar; giet ze af en meng er een scheutje olie door. Warm houden (en na laten garen) in een slaapzak.
Bak het gehakt los en gaar met wat zout en peper.
Haal het gehakt even uit de pan en verwarm al roerend op hoog vuur in dezelfde pan de tomatenpuree met een klontje of schepje suiker. (Pan moet even goed heet zijn, om de bittere smaak van de tomatenpuree te doen afnemen).


Doe de kidneybonen met de helft van het vocht bij de tomatenpuree en maak het mengsel door en door warm. Doe tenslotte het gehakt en de macaroni erbij en roer alles goed door elkaar. Eventueel nog wat op smaak maken met zout en/of peper.

Tips:
 Voor een wat pittiger maaltijd kan een kleine gesnipperde en gefruite ui worden toegevoegd. In plaats van gehakt kun je ook gebakken, gerookte spekblokjes gebruiken.

Henk Trimbach, 2009

Terug naar boven

Op een bijzonder pitje

Februari … hartje winter! Een recept daarom voor de `diehards’ onder de kampeerders, die waarschijnlijk tegen de avond een kampvuurtje zullen maken om zich te warmen en … nu ook om op te koken! Maak eerst een kookvuurtje: twee (bak)stenen muurtjes van ongeveer 20-30 cm hoog met een (barbecue)rooster erop. Neem wat vuur van het kampvuur en leg dat onder het rooster. Gebruik een oude pan met deksel of een groot conservenblik (vraag ernaar in de restaurantkeuken of de keuken van het verzorgingshuis).

Voor 2 personen:


  • 1 verse kip in stukken

  • kipkruiden (of zout en peper)

  • 1 winterwortel

  • 0,5 stronk bleekselderie

  • 1 grote rode ui

  • vloeibare boter of olie

  • rode (huis)wijn

  • 500 gram zuurkool
  • rozijnen

Maak de winterwortellen de bleekselderie schoon en snij die in niet te grote stukjes. Snipper de ui.
Wrijf de stukken kip in met de kipkruiden (of met zout en peper als je dat belieft). Braad in weinig boter of olie de kip snel rondom bruin. Haal de kip even uit de pan en roerbak de uien, winterwortelen, bleekselderie 3 minuten in het braadvet.

Voeg de kip weer bij de groenten en meng er zoveel rode wijn bij tot kip en groenten onder staan. Breng aan de kook en laat even doorkoken zonder deksel. Dek de pan of het blik af met een deksel en schuif de pan naar een kan van het rooster waar het vuur lager is. Laat het gerecht nog 45 minuten stoven en kijk dan of de kip goed gaar is. Voeg op het laatst eventueel nog wat zout en peper naar smaak toe. Maak in een tweede pannetje de zuurkool met rozijnen klaar wanneer de kip met groenten gaart. Aardappelen erbij? Niet nodig!

Henk Trimbach, 2006

Terug naar boven

Oude liefde …

Een Marokkaanse schotel van de hand van Jean-Pierre Bylard, eerder de eenpitter-chef. Eigenlijk hoort er lamsvlees in, maar ander vlees mag natuurlijk ook. Bedenk dan dat die andere vleessoorten sneller bederven bij warm weer.

Voor 2 personen:


  • 200 gr (lams)vlees in blokjes

  • 1 ui (formaat kleine tennisbal)

  • 2 flinke knoflooktenen

  • 1 rode paprika

  • 1 blikje erwtjes van ca. 200 gr

  • 150 gr couscous

  • 1 theelepel grove mosterd (of zo’n zakje van de snackbar)

  • 1 eetlepel kerrie (madraskerrie is het lekkerst)

  • olie (olijf of zonnebloem) naar keuze

  • peper/zout/koriander/kaneel

Alle ingrediënten klein snijden. Verhit in een grote pan de olie en braad daarin het vlees aan. Doe de gesnipperde ui, knoflook en paprika erbij en even (roer)bakken. Voeg daarna de erwtjes en de kruiden/specerijen toe en ca. 150 cc water. Alles op vuur laten totdat het kookt.
Van het vuur af de couscous erover strooien en doorroeren. Ongeveer 10 minuten warm wegzetten, maar halverwege even omroeren.
Serveer er een frisse salade bij van bijvoorbeeld in blokjes gesneden komkommer met een flinke schep yoghurt.

Henk Trimbach, 2006

Terug naar boven

Henk Trimbach, 2006

Pannenkoeken

Ik houd het op de oude schrijfwijze, die doet het meeste recht aan het ontstaan van het woord. Het woord is ontstaan naar de manier waarop platte broden werden gemaakt. Een pain-koek. Dat is ook hier de bedoeling van het recept. Niet een toetje maar een maaltijd. Deze keer geen aanduiding van de hoeveelheden. Niet dat ik nu ineens lui ben geworden (dat was ik al veel langer), maar maak je te weinig dan is dat vlug aangevuld. Te veel geeft niet; ook koude pannekoeken zijn lekkere mondkost.

 We gebruiken natuurlijk wel: tarwebloem, wat melk, (bruin) bier, ei(-eren). Je kunt dat natuurlijk mengen door twee vorken als garde te gebruiken, maar de al eerder geroemde mini-garde voor ca. 0,50, dat werkt toch iets prettiger. De variatie deze keer zit `m in de vulling of de bedekking.

Verschillende vullingen mogelijk.


We kennen waarschijnlijk wel allemaal drie-in-de-pan (een vulling van krenten/rozijnen).

Appelpannekoek: geen schijven nemen maar de appel zo klein mogelijk snipperen en door het deeg mengen.


Ook een hartige vulling is mogelijk. Koop voor deze vulling: 1 groene en 1 rode paprika, een uitje en één of twee ons gerookt spek. Alles klein maken en door het deeg mengen.


Als je toch nog andere ideeën wilt uit proberen: meng bijvoorbeeld in een gedeelte van het deeg (bijvoorbeeld in mok voor 2 pannekoeken) sesamzaad en in een ander deel maanzaad.
 Heb je zelf nog andere hartige vullingen (die niet zo gangbaar zijn): ik hoor ze graag van je.

Bedekking:
 daar zijn vele variaties mogelijk. Ik ga ze niet allemaal opnoemen maar alle beleg op brood is ook op pannekoeken mogelijk. Toch is de nu aan te geven bedekking voor heel veel mensen nieuw. Wanneer je het heel goed wilt doen, dan ga je eerst naar een toko. Haal daar een stuk gula djawa ofwel palmsuiker. Gaat dat niet zo makkelijk, gebruik dan het restant bruine basterdsuiker uit het “snelle hachee” recept. De Gula djawa zul je eerst moeten verkruimelen; de basterd kan meteen over de naturel pannekoek gestrooid worden. Druppel daar wat citroensap over. Heerlijk verfrissend en er zit nog vitamine C in ook.

Vooruit dat eten maakt dorstig en wellicht heb je meer dan één flesje (of blikje) gekocht. Drink de andere flesjes leeg bij het eten, na afloop hoef je toch niet meer met de auto naar huis toe. De volgende dag hoef je dat zware spul ook niet meer mee te sjouwen in je rugzak/fietstas.

Jean-Pierre Bylard, 2005

Terug naar boven

Pasta met spinazie 2

Een heerlijk en makkelijk recept dat in een kwartiertje op de borden kan liggen.
De aangegeven ingrediënten zijn voor 4 personen.
Kook 500 gr pasta in ruim kokend water gaar.
Voor de saus:
Kook 600 gr verse spinaziegaar of laat 450 gr diepvriesspinazie ontdooien. Bak 1 ui en 1/2 bakje champignons aan in een beetje olie. Leg daar de spinazie bovenop. Roer er 1 bakje kruidenroomkaas doorheen. Voeg al roerend 1 scheutje ketjap (asin), knoflookpoeder of 1 fijngehakt teentje knoflook, 1 eetlepel mosterd en peper en zout naar smaak toe. Laat het geheel ongeveer 5 minuten pruttelen tot het door en door warm is.
Voor verstokte vleeseters kun je er nog saucijsjes bij serveren.
Smakelijk eten!

Anne Wismans, 2017

Terug naar boven

Raapsteeltjessalade

Misschien moet je er even moeite voor doen, maar in mei zijn er verse raapsteeltjes te koop. Raapsteeltjes of kelen is het jonggeoogste blad van de Chinese kool of van de meiknol. Vraag er eens naar bij de groenteman waar je tijdens een fiets- of wandeltocht langskomt. De groente wordt vaak rauw in een stamppot verwerkt, maar ik stel u voor een frisse raapsteeltjessalade te bereiden.

Voor 2 personen:


  • 200 gram raapsteeltjes

  • 100 gram taugé

  • 1 bosje radijs

  • (olijf)olie, azijn en beetje mosterd of kant en klare dressing

  • 100 gram spekreepjes

  • filets van gerookte forel, gerookte paling of gerookte kabeljauw, voldoende voor 2 personen

Bak de spekreepjes krokant en laat ze afkoelen. Was de raapsteeljes en sla of dep ze droog en snij ze in grove stukken. Overgiet de taugé met kokend water en laat 2 minuten staan. Spoel de taugé daarna af met koud water en dep ze droog. Was de radijsjes en snij ze in dunne plakjes (misschien niet het hele bosje). Meng raapsteeltjes, taugé, spekjes en radijs door elkaar. Verdeel de sla over de borden en besprenkel ze met de dressing. Leg de gerookte forel (of kabeljauw) op de sla. Eet de salade met geroosterd brood (kan ook in een koekenpan!) of met crackers.

Tip:
In plaats van de spekreepjes kun je ook geroosterde pijnboompitjes gebruiken.

Henk Trimbach, 2006

Terug naar boven

Rijst met prut

Onderstaand recept is volgens mij zo basaal, dat ik bang ben dat iedereen het al heeft. Ik kook dit standaard de eerste kampavond zodat ik dit extra gewicht snel kwijt ben.

Voor 1 persoon:


  • 100 gr rijst

  • grote tomaat

  • 1 ui

  • halve rookworst in plakjes

  • 50 gr spekblokjes

  • boemboe (nasikruiden)

  • peper en zout

  • olijfolie

Breng ruim water aan de kook, voeg de rijst toe en laat het weer aan de kook komen, 7 minuten zachtjes laten koken. Afgieten en met krant of handdoek eromheen in de slaapzak. Na 10 à 15 minuten is de rijst mooi droog! Bak het spek in de olijfolie, ui snijden en mee fruiten, rookworst erbij. Kleingesneden tomaat toevoegen. Als het geheel smeuig is geworden de boemboe, peper en zout erbij en nog enkele minuten laten sudderen. Rijst op bord, de prut (nee hè: de ragout*) erover en smullen maar.
*) ragout, uit het Franse ragoûter = eetlust opwekken. Dat is de bedoeling!

Jean-Pierre Bylard, 2003

Terug naar boven

Shoarmabroodjes anders

Eentje vegetarisch en eentje met vlees per persoon en je maaltijd is – bijvoorbeeld met een lekker toetje – compleet. De pita afbakbroodjes zijn vaak met 6 of 8 verpakt. De resterende broodjes de volgende morgen met een gebakken eitje in de pan en je hebt een stevig ontbijt!

Voor twee personen:


  • 4 afbak pitabroodjes

  • 1 doosje camembert

  • 1 appel

  • 2 plakken salami van een halve centimeter elk

  • 1 flinke vleestomaat

Snijd de pitabroodjes open. Gebruik de helft van de camembert om er 2 pitabroodjes mee te beleggen. (De rest is ’s avonds lekker bij een glaasje wijn. En leg de camembert dan eens niet op een toastje, maar eet ‘m uit het vuistje!). Snijd 4 niet te dunne plakken van de ongeschilde, gewassen appel en haal het klokhuisgedeelte uit elke plak. Bak de appel in een beetje olie/boter even aan beide zijden en leg op de camembert op elk broodje 2 plakken appel.

Leg de broodjes gedurende 6 tot 8 minuten op laag vuur in de pan (liefst een pan met antiaanbaklaag). Keer de broodjes enkele malen om. Snijd de tomaat in minstens 4 plakken en bak de plakken gedurende enkele minuten om en om in de pan. Strooi er naar believen wat peper op.

Leg gedurende de laatste minuut de plakken salami ook even in de pan en bak ze om en om. Beleg de broodjes met salami en tomaatplakken en bak die – ook weer om en om – gedurende 6 tot 8 minuten.

Tips: 
In plaats van appel kun je de camembert ook ruim met jam besmeren. Gebruik dan bij voorkeur (bos)bessenjam. Cranberrycompote is natuurlijk helemaal het einde!
 Wanneer je het salami/tomaatbroodje eerst met pesto rosso besmeert, wordt het alleen maar lekkerder!

Henk Trimbach, 2009

Terug naar boven

Shoarmastoof in de Dutch oven

Tijdens een winterkamp in Lochem maakte ik dit recept. Het ging schoon op!

Warm de Dutch oven op met wat bakboter of olie, dit duurt even. Voeg 500 gr shoarmavlees toe zodra de boter is gesmolten.
Wanneer het vlees goed is aangebraden, doe je er 500 gr voorgekookte aardappeltjesbij. Als je veel van groente houdt, kun je ook een paar in stukken gesneden winterwortelen toevoegen.


Na 15 minuten voeg je 3 gesneden paprika’s, 2 uien en eventueel nog voorgesneden macaronigroente toe. Als laatste giet je 125 ml slagroom en de inhoud van 1 blik gepelde tomaten in de pot.
Doe het deksel erop en dan stoven maar in de as. Zo nu en dan wel flink roeren! Na ongeveer 45 minuten is dit heerlijke stoofpotje klaar.

Anne Wismans, 2017

Terug naar boven

Snelle hachee

Op de plek van bestemming aangekomen willen we eigenlijk niet te lang wachten met eten. De hele dag gefietst of gewandeld. Je wilt je maag weer eens goed vullen. Vooruit, eerst nog een slokje om een echte of lekkere dorst te stillen, maar dan moet er toch aan de maaltijd gewerkt worden.

Bij mijn keukenuitrusting heb ik een klein foedraaltje ter grootte van een halveliterpak melk. Daar gaan in: zout, peper, knoflook (veel gebruiken in het kamp, werkt namelijk erg ontsmettend) en bouillonblokjes.

In kleine fotorol-busjes gaan ook kruiden mee. Een daarvan gebruik ik bij de snelle hachee. De naam ‘snelle hachee’ zegt het al. Het is geen uren durend karwei om deze voor- of nazomerpot klaar te maken.



Wat hebben we nodig:


  • uien, voor 2 personen ca. 750 gr, bij voorkeur van biologische teelt

  • aardappels, zeg 4 stuks, niet van die knoeperds

  • olijfolie

  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker

  • 1 theelepel kardemom

  • 1 theelepel hete paprikapoeder of sambal

  • afgestreken theelepel zout

  • 2 laurierbladen

  • 175 gr quorn of (in het koude jaargetij kan dat wel) varkenspoulet

Biologische uien hebben de voorkeur omdat we ook de bruine schillen van de uien gebruiken. Zet een pannetje op de brander met ca. 1/2/ l water en laat dat warm worden. Ondertussen ontdoe je uien van hun bruine rokken en snij je de stengelrest en de wortels eraf. Alles gaat in het pannetje water en lekker laten trekken. Dit geheel gaat weer met een handdoek erom in de slaapzak. De quorn of poulet licht bakken en als dat gebeurd is even terzijde zetten op een plankje. (Je weet wel, dat gras!) De uien ondergaan een verdere bewerking, ze worden namelijk in grove stukken gesneden.

Maak de aardappels schoon, borstelen of schillen: dat ligt aan de ouderdom en dikte van schil. Aardappelen in dobbelsteentjesgrootte snijden. Inmiddels is de uienthee wel op sterkte. In een grote pan olie gieten, twee à vier eetlepels, en daarin de uien lichtbruin bakken (regelmatig omscheppen met die houten bakspaan van Blokker/Hema). Als dat zover is, dan het zout en de grote eetlepel bruine suiker erbij samen met een scheut van het ui-water. Rustig laten sudderen.

Langzamerhand alle uien-thee erbij, maar pas op: geen schillen en niet het eventuele zand dat nog tussen de wortels zat. Dan wordt het tijd voor de aardappelblokjes, die er ook bij doen. Ten slotte: de theelepel kardemom, de twee laurierbladen, het paprikapoeder of de sambal, en de quorn of poulet. Toetje? Fruit voor de nodige vitamines. Eet ze!

Jean-Pierre Bylard, 2001

Terug naar boven

Spaanse eenvoud(ige) paella

Een paella zou niet te maken zijn in je tentje op een eenpittertje? Natuurlijk wel! Maar ga er wel even voor zitten.

Gebruik een ruime pan; een speciale paellapan is echt niet nodig. Uiteraard is in dit recept olijfolie onontbeerlijk, maar misschien gebruik je die toch al elke dag. Ik gebruik producten die gemakkelijk los in de supermarkt te koop zijn en waarvan je niets overhoudt wat je later niet meer zou kunnen gebruiken. Zo kun je de rest van de forelfilet en de kerstomaatjes heerlijk samen op brood eten.

Voor 2 personen:
Voorbereiden: 1 ui snipperen, 1 kleine rode paprika in reepjes snijden, een half bakje kerstomaatjes in vieren snijden, 1 flinke teen knoflook snipperen.
Bereiden: Verhit olijfolie in een ruime pan en bak je drumsticks aan, samen met de ui. Voeg knoflook, kerstomatenpartjes en paprikareepjes erbij en bak ze kort mee. Zout, peper en paprikapoeder toevoegen.
2 kopjes gele rijst in de pan en 350 ml water erbij. Regelmatig roerend ongeveer 30 à 40 minuten laten koken. Voeg 1 eenpersoons blikje doperwtjes, uitgelekt, 1 blikje krabvlees, uitgelekt, en 1 gerookte forelfilet in stukjes gesneden toe. Nog even laten smoren en op smaak brengen met zout en (cayenne)peper als dat nog nodig is.
Henk Trimbach, 2013
Spaghettiomelet
Bij een omelet eet je meestal brood. Bij deze omelet is dat niet nodig, maar het mag natuurlijk wel. Ik raad je dan aan om ciabattabrood besmeerd met kruidenboter of rode pesto te gebruiken.
Voor twee personen:
- 125 gr spaghetti
- 1 plak schouderham à 100 gr
- 1 ui
- 2 el vloeibare boter of (olijf)olie
- 4 eieren
- 4 eetlepels geraspte kaas
- zout, peper
- 2 eetlepels (liefst verse) bieslook
De spaghetti breken en in ruim kokend water met wat zout garen. De ham in blokjes snijden, de ui pellen en fijn snipperen. Verhit de boter en fruit de ui glazig. Blokjes ham en uitgelekte spaghetti toevoegen en alles voorzichtig door elkaar scheppen. Klop de eieren met 3 eetlepels water, zout en peper, geraspte kaas en bieslook los. Giet het mengsel over de spaghetti en laat het op laag vuur stollen.
Tip: Vegetariërs kunnen voor de ham natuurlijk een vleesvervanger nemen, maar misschien vind je het ook lekker om wat oesterzwammen te gebruiken. Overigens, ook niet-vegetariërs zullen dit gerecht met oesterzwammen (shiitakes kan ook) lekker vinden!
Henk Trimbach, 2010
Spiraaltjespasta met tomatensaus
Ter voorbereiding op het dolen door de Dolomieten of het wandelen langs een largo, een gerecht in Italiaanse stijl. Met drie kleuren fusilli. Mogelijk vraagt het het maken van een roux enig oefenen thuis. Klinkt ingewikkeld maar valt reuze mee. Het is gewoon een witte gebonden saus. Boter in een pannetje, laten smelten op een zo zacht mogelijke pitje, bloem erbij, roeren met de spaan en langzaam, al roerende, melk of bouillon erbij. Dat laatste vocht net zoveel, dat het nog een gebonden saus is.
Wat hebben we nodig:
- 25 gr (ca. 2 volle eetlepels) bloem
- 25 gr boter (een flinke eetlepel)
- 6 dl warme melk (2 à 3 mokken vol)
- bakje champignons
- klein blikje tomatenpuree
- 1 rode paprika
- driekleurenfusilli, hoeveelheid naar eetlust
- olijfolie/knoflook/tijm/zout/peper
- half bosje krulpeterselie
- evt. 100 gr ham in blokjes
Champignonssteeltjes eraf en in plakjes snijden, peterselie schoonwassen en blaadjes fijn snijden/hakken, paprika wassen en in kleine stukjes of heel dunne reepjes snijden, knoflook (twee tenen mag echt wel) zo fijn mogelijk hakken of in ragfijne plakjes snijden Champignons in beetje olijfolie bakken, als ze hun vocht loslaten de knoflook en een afgestreken theelepel tijm erbij (plus de eventuele ham) en even zachtjes laten doorsudderen. Even warm opzij zetten. Hoeft niet in de slaapzak. Melk warm maken en opzij zetten, die heb je zo weer nodig. Nu de buren ‘de ogen uitsteken’. Je maakt in je kampement een roux met de bloem, boter en de warme melk. Wanneer de saus lekker pruttelt, doe je de tomatenpuree, de champignons, tijm, evt. de ham en de paprika erin. Goed doorroeren, zout en peper naar smaak toevoegen. Dit opzij zetten (in de slaapzak) of tijdens het koken van de fusilli met behulp van een bord of deksel op de waterpan warm houden. Op je bord de fusilli, de saus en daarna de peterselie erover strooien.
Jean-Pierre Bylard, 2001
Spruitjes anders
Dit moet een recept zijn voor de winterkampeerder. Verse spruitjes (waar de vorst overheen gegaan is) zijn namelijk het lekkerst. Een voedzame, eenvoudige, smakelijke wintermaaltijd dus.

Voor twee personen
- 250 gram spruitjes
- 1 ui (middelgroot)
- olie of vloeibare boter
- 200 gram Canadese ham (of stevige gekookte ham) in dikke plak(ken)
- 150 gram rijst
- Kaassaus zelf gemaakt of uit een pakje
Kook de rijst bijna gaar. Giet de rijst af en laat die in de afgesloten pan nagaren in een slaapzak. Maak de spruitjes schoon en kook ze beetgaar. Voeg de spruitjes bij de rijst en hou spruitjes en rijst warm. Snipper en fruit de ui in een beetje boter of olie. Snij de plak(ken) ham in blokjes en bak die ongeveer 2 minuten mee met de ui. Maak de kaassaus. Schep de rijst, de spruitjes en het ham- uimengsel goed door elkaar en maak op smaak met peper en zout. Geef de saus er apart bij.
Tip
Geen kaassaus? Geraspte kaas over de spruitjesschotel is ook lekker. Gebruik dan rijst die wat natter blijft.
Henk Trimbach, 2009
Stamppot paksoi
Chinezen zullen waarschijnlijk niet op het idee komen om met paksoi een stamppot te bereiden. Wellicht weten zij niet eens wat een stamppot is (toch typisch Nederlands?). Maar de groente met die knapperige witte stelen is uitstekend in een stamppot te verwerken. Een gemakkelijk recept voor een frisse winteravond in tent of kampeerwagen. Maar natuurlijk ook geschikt om thuis te bereiden en te eten.
Voor 2 personen:
Een kleine struik paksoi wassen en in 2 centimeter lange stukken snijden. Kook de paksoi 4 ê 5 minuten in een beetje water met zout en laat de groente daarna uitlekken. Maak (op de wijze die je gewend bent) aardappelpuree voor 2 personen klaar. Laat een Gelderse rookworst even met de aardappelen meekoken. Wanneer je puree uit een pakje gebruikt niet vergeten de rookworst te verwarmen. Schep paksoi en in kleine blokjes gesneden rookworst door de puree en breng op smaak met zout en peper. Bak twee spiegeleieren en leg die op de stamppot.
Voor wie van pittig houdt: gebruik wat sambal in plaats van peper door de stamppot.
Henk Trimbach, 2013
Stevige kost (1)

Beste redactie,
Jammer dat Jean-Pierre Bylard met Eenpitter stopt. Ik knipte de receptjes vaak uit en stopte ze tussen m’n logboekje. We aten tijdens onze fietskampeervakanties vaak ‘haute cuisine à la Jean-Pierre’. Koken is leuk, ontspant; zelfs op één pitje. Ik doe een poging om verder te gaan met de rubriek.

Voor 2 personen:
- 250 à 300 gr shoarmavlees
- 450 gr aardappelschijfjes of krieltjes (voorgestoomd)
- 1 rode paprika
- 1 blikje kidneybonen à 200 gr
Gaar het shoarmavlees (roerbakkend) in een beetje olie of (vloeibare) boter en zet het even apart. Bak de aardappeltjes en de paprika gelijktijdig in olie of (vloeibare) boter goudbruin. Voeg het vlees en de uitgelekte kidneybonen toe en warm goed door.
Eventueel zout en/of peper en ketchup of curry naar smaak erbij.
Tip: Gebruik een combinatie van vloeibare boter en olijfolie; te koop in één flesje, zelfs in de goedkoopste supermarkten. De boter zorgt voor een mooie bruining van vlees en bakaardappeltjes en de olie – die heter wordt dan de boter – zorgt dat het vlees snel dichtschroeit.
Henk Trimbach, 2005
Stevige kost (2)
In Buitenspoor van april 2005 schreef ik mijn eerste eenpitterreceptje met de titel ‘Stevige kost’. Dit is mijn laatste bijdrage. En het is opnieuw ‘stevige kost’.
Met plezier heb ik jullie, NTKC-kampeerders, ruim negen jaar lang voorzien van eenpitterrecepten. Ik zet mijn eenpittertje niet aan de kant; ik blijf kamperen en koken, maar ik ga gewoon nog eens vooraan beginnen met het bereiden van alle recepten die ik ooit maakte voor deze rubriek. Dat kunnen jullie, als je dat wilt, ook doen. Alle recepten staan nog op de NTKC-website. Smakelijk eten. Tot ziens op onze mooie kampeerterreinen.
En een warme groet van Henk Trimbach.
Kook 300 à 400 gram aardappelen en maak er met boter (eventueel wat melk) en zout puree van. Dat lukt het best met een vork, wanneer je geen stamper hebt. Houd de puree warm (in een slaapzak bijvoorbeeld). Bak 250 gram shoarmavlees gaar.
Maak 250 gram zuurkool warm. AH heeft zakjes van 250 gram gare zuurkool. Meng de zuurkool met 125 ml crème fraïche.
Verdeel de zuurkool over twee borden. Op de zuurkool de shoarmareepjes verdelen en daaroverheen de aardappelpuree. Brokkel tot slot wat fetakaas over de puree.
Henk Trimbach, 2015
Stevige voorjaarskost
Ook in het voorjaar kun je zomaar ineens onaangenaam verrast worden door een paar frisse dagen en nachten. Uiteraard laat een doorgewinterde kampeerder zich niet zomaar uit het veld slaan. Met een stevige, lekker warme maaltijd (en eventueel een goed glas rode wijn) wapen je je voldoende tegen de voorjaarskou.
Voor 2 à 3 personen:
- 260 gr (wijn)zuurkool
- klein potje (of blikje) witte bonen in tomatensaus
- 1 zakje aardappelschijfjes of -golfjes (450 gr)
- zout, peper
- rookworst (of 2 eieren, zie onder Tip)
- geraspte kaas
Bak de aardappelschijfjes of -golfjes in enkele minuten mooi goudbruin in wat olie of (vloeibare) boter. Leg de aardappels even op een bord; ze mogen gerust wat afkoelen. De aardappels garen later.
Laat de zuurkool uitlekken en snijd de rookworst in plakjes.
Doe een beetje olie of boter onder in de pan en spreid daarover de zuurkool uit. Strooi een beetje zout en ruim peper over de zuurkool. Leg de plakjes rookworst op de zuurkool en spreid daarover weer de witte bonen in tomatensaus. Leg de gebakken aardappeltjes dakpansgewijs op de witte bonen en strooi er ruim geraspte kaas over.
Laat de maaltijd onder het deksel op laag vuur in 30 tot 40 minuten gaar en goed warm worden.
Tip:
Uiteraard kan deze voedzame maaltijd ook door vegetariërs klaargemaakt worden. Het gerecht smaakt namelijk ook voortreffelijk zonder de rookworst. Klopt eventueel 2 eieren los met een halve theelepel paprikapoeder en giet die over de zuurkool. Verder zoals hierboven is beschreven.
Henk Trimbach, 2008
Stukjesragout
Voor 2 personen:
- een kleine ui
- een kleine winterwortel
- een flinke hand sperziebonen of enkele snijbonen
- een kleine rode paprika
- een grote aardappel
- een blikje ragout naar keuze
- stokbrood
Snipper de ui. Snijd de winterwortel, de paprika en de aardappel in kleine blokjes en de sperziebonen (of snijbonen) in kleine stukjes. Kook in weinig water – zonder zout – ui, wortel, bonen, paprika en aardappel gedurende ongeveer 10 minuten (beetgaar) en giet ze af. Voeg de ragout bij het groenten-aardappelmengsel en warm het geheel goed door.
Eet stokbrood bij deze ‘stukjesragout’.
Variatietip:
Neem in plaats van stokbrood twee flinke Italiaanse bollen. Snijd het kapje eraf en hol de bollen uit. Naar believen kan het brood dat je overhoudt na het uithollen bij de ragout gedaan worden. Vul de bollen met de groenteragout en plaats het kapje terug op de bol.
Henk Trimbach, 2010
Te veel en te zwaar
Dat probleem leverde in een recept een pot Chicken Tonight Hawaï op. Een alternatief gezocht en gevonden. Het ‘officiële recept’ en het alternatief leverde nauwelijks een verschil in smaak op. Het alternatieve recept bevat daarentegen meer ‘vers’. Vooruit dus, de boodschappenlijst:
– 200 gram rijst (bijvoorbeeld pandanrijst: zeer smakelijk en geurig)
- 1 ui (grootte: tennisbal)
- boter of (olijf)olie
- 1 bakje champignons (een half bakje is al genoeg)
- 1 doosje quornstukjes (of 150 gr kipfilet)
- 1 klein blikje ananas op siroop
- 1 rode paprika
- 1 tube tomaten ketchup
- 1 handje rozijnen (= 50-60 gr)
- 1 banaan
- maïzena
De rijst koken volgens de aanwijzing. Niet de volle tijd gebruiken maar na even koken van het vuur af en in de slaapzak. Vergeet die flinke handdoek (of krant) er omheen niet. Onder het koken kunnen: de ui, de champignons, de ananas,de paprika (en de kipfilet) klein gemaakt worden. Zodra de rijst van de brander af, kan in een middelgrote pan de boter (ca. 50 gr) of een scheutje olie verhit worden en de uien erin fruiten. Na 2 minuten de champignons erbij, na 3 minuten de quorn (of filet) en weer 3 minuten later de ananas, paprika en de ketchup. Dat laatste in een hoeveelheid naar eigen smaak; ik gebruikte ong. 100 gr. Temper de vlam tegen het aanbranden en roer regelmatig om. Maak ondertussen met water wat maïzena aan en doe dit bij de vorige ingrediënten. Proef even en besluit tot eventueel toevoegen van wat ketchup en/of de ananassiroop. Daarna de banaan in plakjes en de rozijnen erbij, goed doorroeren en doorverwarmen. Het eindresultaat moet een goede saus zijn. Rijst uitpakken, doorroeren en opscheppen maar. Ananassiroop kan heel goed door de naturel yoghurt die als toetje wordt aanbevolen.
Tomaten, kaas, basilicum
Een recept waar je die ‘ene pit’ nu eens niet bij nodig hebt. Een koude maaltijd voor op het einde van een warme dag. Wat slaan we onderweg in:
– 4-6 grote rijpe vleestomaten
- bolletje mozzarellakaas
- (verse) basilicum (Appie H. heeft van die dure maar handige porties)
- olijfolie
- azijn
- peper/zout
- 100
- 150 gr salami of chorizo (in plakjes)
- een (Turks) brood
De tomaten wassen en klein snijden. Hetzelfde (snijden) doen we met het bolletje mozzarela. Basilicumblaadjes van de steeltjes afhalen. De salami- of chorizoplakjes in vieren delen. Alles mengen en naar eigen smaak daar een vinegraitte van (ruim) olijfolie, azijn, peper en zout aan toevoegen. Het brood in stukken snijden/breken en als onderlegger voor deze salade gebruiken. De restjes olie en azijn lekker wegsoppen met de restjes brood.
Jean-Pierre Bylard, 2004
Tortilla onderweg
Tja, heb je de hele dag gefietst of gelopen, dan moet de maaltijd geen uren op zich laten wachten. Nu streef ik ernaar om recepten te verzamelen die binnen het halve uur klaar zijn en bovendien nog op één pit klaargemaakt kunnen worden. Nu, het is me weer gelukt. Hier volgt iets waar je geen ‘hogere kookkunst’ voor behoeft te kennen en kunnen. Bovendien kun je het gerecht net zo uitgebreid maken als er rammelende magen zijn om te vullen. Men neme:
Voor elk persoon
- één ei en voor de pan ook één.
- verder: een caleidoscoop aan ingrediënten, zoals daar zijn: vlees (corned beef, ham, salami, chorizo), vis (sardientjes, ansjovis, mosselen), paprika, uien, aardappel, gare rijst, champignons, olijven, enzovoort. Bedenk verder maar wat je erin wilt hebben
- olie
Al die ingrediënten, of een keuze daaruit, maak je fijn en bak je in de olie. Ondertussen klop je de eieren los met bijvoorbeeld wat melk (misschien heb je nog zo’n kuipje koffiemelk over van het bezoek aan het café onderweg) en doe er wat peper bij. Eigenlijk zou je het geheel moeten roerbakken en meteen daarna het eiermengsel eroverheen moeten ‘storten’ en direct doorroeren. Meteen daarna de pit zo klein mogelijk zetten want het moet gelijkmatig warm en gaar worden. Op zich vult dit goed maar hongerlappen zouden er bijvoorbeeld stokbrood met wat boter bij kunnen nemen. Hoe het ook zij: ‘Smullen maar’. Ik deed het in ieder geval wel op mijn (eenzame) fietstocht in april/mei vanaf de Middellandse Zee terug naar Zaltbommel.
Jean-Pierre Bylard, 2002
`t Staat er gekleurd op
`Het oog wil ook wat’, zegt de kok. Een bordje `kleurig eten’ verhoogt de eetlust. De groenten maken het kleurenpaletje en bieden je tegelijkertijd de nodige vitamines. Een `eenvoudige doch voedzame maaltijd’ om nog maar eens met de `heer van stand’ te spreken:
Voor 2 personen:
- 160 gr rijst
- 250 gr half-om-halfgehakt of 150 gr geraspte kaas
- 1 flinke winterwortel of enkele bospeentjes in kleine blokjes
- 1 flinke prei in dunne ringetjes
- 1 rode paprika in kleine stukjes
- 200 ml water (= een kop vol)
- zakje kaassaus
Kook eerst de rijst (bijna) gaar, giet af en zet de gesloten pan in een slaapzak (in de slaapzak gaart de rijst nog wat na). bak het gehakt rul (met een beetje olie / boter). Zet even apart. Beetje olie of boter in de pan en de kleingesneden groenten ongeveer 3 minuten roerbakken. 200 ml water toevoegen en met deksel op de pan groenten beetgaar stoven. Niet afgieten! Zakje kaassaus toevoegen en goed roeren tot het geheel bindt. Als het mengsel te dik wordt, dan een beetje water toevoegen. Een minuutje laten pruttelen en dan het gerulde gehakt erbij. Even goed warm laten worden en … vergeet de rijst niet! Wanneer je geen vlees gebruikt, dan een ruime hoeveelheid geraspte kaas op het bord over het groente/kaassausmengsel strooien.
Tip: Rijstbuiltjes zijn wel handig, maar duur. Afgieten gaat heel gemakkelijk in een (plastic) zeef waar je de steel vanaf hebt gezaagd (ruimtebesparing).
Henk Trimbach, 2005
Uit het handje eten …?
Een salade met een Noord-Afrikaanse inslag. Ik ontving het heerlijke recept van Monique van Zomeren die erbij vermeldde dat een gegrild kippetje de maaltijd helemaal af maakt. Vegetariërs laten de kip uiteraard achterwege.
Voor 2 personen:
- 150 gram couscous
- 250 ml koud water
- sap van een halve sinaasappel en een halve citroen
- 3 eetlepels verse munt; fijngesneden
- 1 fijngesneden rode peper (zonder zaadjes)
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- een halve rode paprika in heel kleine blokjes
- een halve komkommer in blokjes (zonder zaadjes)
- 10 zwarte pitloze olijven, gehalveerd
- 1 blikje maïs (uitgelekt)
- blokjes feta naar smaak
- 10 cherrytomaatjes, gehalveerd
- 2 eetlepels fijngesneden koriander
Wel de couscous in koud water. Af en toe met een vork losroeren. Maak een dressing van citroen- en sinaasappelsap, knoflook, peper, olijfolie en munt. Meng de dressing door de gewelde couscous en laat die nog 10 minuten staan. Dan de paprika, olijven, feta, maòs, komkommer, tomaatjes en koriander door de couscous scheppen. De schaal afdekken en minstens 1/2 uur laten staan (in de hoop dat u de salade fris kunt houden). Je hoort eigenlijk in een hand bolletjes te vormen van de couscous en die in je mond te schuiven, maar gewoon met een vork eten mag natuurlijk ook.
Henk Trimbach, 2006
‘Una cena picante’ (een pittig avondmaal)
Ten tijde van het verschijnen van dit nummer van Buitenspoor ben ik (voor drie maanden) in Peru. In een opvanghuis voor straatkinderen zorg ik onder meer voor de dagelijkse warme maaltijd. Daar komen dan zo’n zestig tot tachtig kinderen op af! Hoewel er in het huis een goed geoutilleerde keuken aanwezig is, laat ik me er toch toe uitdagen zo nu en dan eens een eenpansmaaltijd voor de kinderen te bereiden. Het is niet per se zo dat de Peruaanse keuken gepeperd is, maar ze zijn er ook niet vies van. Van onderstaande stoofpot wordt in ieder geval de winterkampeerder ook lekker warm!
Voor 2 personen
Gebruik ongeveer 350 gram gesneden en gewassen witte kool, een gesnipperde ui, een fijngemaakt teentje knoflook en 2 in stukjes gesneden (niet al te grote) winterwortels. Fruit de ui goudgeel in wat olie en voeg daar 250 gram half om half gehakt bij. Even rul bakken en dan de witte kool toevoegen en het geheel goed aanbakken. Wortels en knoflook erbij en afblussen met een kwart liter bouillon. Laat het potje zachtjes koken en ontvel intussen twee flinke tomaten en snijd die in stukjes (tomatenvocht ook gebruiken!). Doe de tomaten met een klein blikje uitgelekte kidneybonen in de pan. Breng op smaak met zout en peper en laat het potje een half uur pruttelen. Kort voor het serveren met wat (cayenne)peperbestrooien en serveren met wit stokbrood.
Henk Trimbach, 2013
Verantwoorde burger
Niet al te vet, ijzer, vitamines en eiwitten; al met al een redelijk verantwoord broodje burger; genoeg voor een hoofdmaaltijd, zeker als je er ook nog wat frisse ijsbergsla bij eet.
Voor 2 personen:
- 2 Italiaanse bollen
- 250 gram rundergehakt
- 300 gram verse spinazie
- 3 eieren
- olie of (vloeibare)boter
- zout, peper
- eventueel whiskysaus
Kook twee eieren hard. Laat de helft van de spinazie in een pan met wat olie of boter even slinken en hak (snijd) daarna de spinazie heel fijn. Kruid het gehakt met zout en peper en voeg er een ei en de fijngehakte spinazie bij. Kneed alles goed door elkaar tot je er twee stevige hamburgers van kunt vormen. Misschien moet je er wat paneermeel of een verkruimelde beschuit door mengen om er een vaste massa van te kunnen maken. Bak de spinazieburgers aan beide zijden bruin in olie of boter en laat ze daarna op laag vuur gaar worden. Haal de burgers uit de pan en houd ze even warm. Laat de andere helft van de spinazie even slinken. Snijd de Italiaanse bollen open, en besmeer naar believen met boter. Leg wat warme bladspinazie ( niet fijn gesneden) op de bol en daarbovenop de spinazieburger. Daarop gaat dan een in plakjes gesneden hardgekookt ei met wat zout en peper. Andere helft van de bol erop en uit het vuistje eten!
Tips:
Er zijn kleine zakjes gehaktkruiden in de handel. Zo krijgt de burger een nog pittiger smaak.
Een toefje whiskysaus op de burger is heerlijk!
Henk Trimbach, 2009
Waarom geen bruinebonensoep
Een eenvoudig recept voor bruinebonensoep. In principe vegetarisch, maar door toevoeging van spekblokjes en/of rookworst is he t een goede maaltijdsoep voor vleeseters. Uiteraard kan de soep ook met witte bonen, kidneybonen, linzen of kapucijners gemaakt worden. Prima maaltijd voor een frisse avond op het kampeerterrein.
Voor 2 personen:
Doe 150 gram van een half blik bruine bonen (ongeveer 200 ê 250 gram) met het vocht in een pan. Voeg 400 ml water, twee laurierblaadjes en een flinke prei (gewassen en in halve ringen gesneden) toe. Breng aan de kook en laat gedurende 15 minuten zachtjes doorkoken.Fruit twee gesnipperde uien in wat boter met een theelepel kerriepoeder. Voeg de uien bij de bonensoep en doe er ook nog wat gesneden bladselderij bij. Laat de soep nog even zachtjes doorkoken en doe er op het laatst de rest van de bruine bonen bij. Maak op smaak met peper en zout.
Wanneer je de bruine bonensoep met vlees wilt eten, dan spekblokjes of -reepjes apart uitbakken en op het bord bij de soep doen. Je kunt ook een rookworst verwarmen, in plakjes snijden en op het bord bij de soep doen.
Henk Trimbach, 2014
Wat je van ver haalt is lekker
Ik ontving een e-mail van Bas Sommeijer. Samen met Eelco Aartsen reist zij – al ruim 2 jaar – vooral door Midden- en Zuid-Amerika. Bas bereidde onderweg een pizza zonder dat ze een oven kon gebruiken. Het recept is te vinden op de website van de globetrotters: www.baseneelco.nl. Klik in de linkerkolom in `modules’ op `verhalen per soort’ en na even scrollen vind je behalve het pizzarecept nog een paar lekkernijen die overigens niet allemaal geschikt zijn om in tent of kampeerwagen klaar te maken. Maar dan kook je ze toch een keer gewoon in je riante thuiskeuken …
Nog eentje uit mijn kampeerkeuken voor 2 personen:
- 3 flinke handen verse spinazie
- olie of vloeibare boter
- 250 gram half-om-halfgehakt
- 1 ei
- paneermeel of verkruimelde beschuit of cracker
- 1 flinke theelepel tacokruiden
- zout, peper
- 2 Italiaanse bollen (of broodjes naar keuze)
- 1 potje of zakje salsadip
Roerbak de spinazie in 1 el olie of vloeibare boter enkele minuten tot de groente geslonken is. Hak de spinazie fijn. Maak 2 grote of 4 kleine hamburgers door het gehakt te mengen met spinazie, ei, paneermeel, tacokruiden en zout en peper naar smaak. Braad de hamburgers in olie of boter gaar, leg ze op een broodje en doe er salsadip op.
Henk Trimbach, 2007
`Wie durft?’
In twintig minuutjes op de fiets het prachtige natuurgebied `De Maashorst’ doorkruisen en Mieke, mijn vrouw, en ik zijn op “D’n Brob”. Voor ons zo’n beetje `ons huisterrein’. Na een paar weken (fiets)vakantie, is Brobbelbies vaak nog voor een of twee dagen onze laatste stop. Ik hou van mijn Brabant en van het Bourgondische leven. Vaak zijn de streekgerechten heel eenvoudig. Ik daag je uit het volgende recept eens klaar te maken, bij voorkeur als je in Schaijk of in Bladel kampeert. Voor ons kan een stamppot overigens in elk seizoen gegeten worden …!
Voor 2 personen:
- 4 grote aardappelen
- 500 gr verse (seizoen!) of 250 gr diepvries boerenkool
- melk
- klontje boter of flinke kneep vloeibare boter – zout
- peper
- witte azijn
- 250 gr Brabantse zult (slager)
Kook de aardappelen en de verse boerenkool samen gaar. Als je diepvries boerenkool gebruikt dan bereiden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak met een klontje boter (of een flinke kneep vloeibare boter) en wat melk een stamppot; `boerenmoes’ noemen we die in onze streek. Op smaak brengen met (niet te veel) zout en peper. Even warm houden in de slaapzak. Smelt op niet te hoog vuur de zult. Schep de `boerenmoes’ op de borden. Sprenkeller wat azijn over en giet de warme zult over de stamppot. `Laot `t oe smaoke!’
Tip:
Haal de zult bij voorkeur bij de slager. Ook supermarkten verkopen het product vaak, maar die zult is vaak te zuur.
Henk Trimbach, 2005
Zonder pitje

Salades kun je het hele jaar door maken en eten. Omdat ik je een recept voor een maaltijdsalade aanbied, kan het pitje deze keer gedoofd blijven.

Voor 2 personen:
- 1 zakje sla (200 gr) naar keuze
- 1 zakje gemengde – liefst pittige – rauwkost (200 gr)
- 1 flinke gerookte kipfilet of gerookte makreel(filet)
- een handvol sultanarozijnen (wat overblijft is heerlijk tijdens een wandeling/fietstocht)
- 1 klein bosje verse bieslook
- yoghurtdressing (er zijn kleine porties te koop)
- evt. een flinke theelepel grove mosterd (voor de liefhebbers)
- zout en peper
- stokbrood of geroosterd brood
Snijd de kipfilet of de makreel in stukjes. Meng de sla, de rauwkost en de kipfilet/makreelfilet in een kom of pan (of meteen op de borden).
Maak de dressing door yoghurtdressing, mosterd en fijngeknipte bieslook (hoeveelheid naar smaak) door elkaar te mengen met wat zout en ruim peper. Schep de dressing over de salade. Lekker met een stuk stokbrood en een glas frisse rosé.
Tip:
Wanneer je gerookte makreel gebruikt, adviseer ik om een dressing te maken van 4 eetlepels yoghurt, 1 flinke eetlepel grove mosterd, 1 eetlepel water, wat bieslook en zout en peper naar smaak.
Henk Trimbach, 2007
Zo plat als een …
Een heerlijke panini in een pannetje op één pitje? Geen probleem! Een panini (eigenlijk panino) zou je een Italiaanse tosti kunnen noemen. Met een lekkere salade erbij heb je een volledige maaltijd.
Voor 2 personen:
- 1 afbakstokbroodje of -ciabatta
- 10 plakjes pittige salami
- 1 bolletje mozzarella
- 1 kleine rode paprika
- olijfolie
- 1 (rode) ui
- 200 gr rucola
- 12 zwarte olijven
Halveer het afbakbroodje en snijd elk deel overlangs door. Verdeel de salami over beide broodjes. Snijd de paprika in dunne reepjes en de ui in dunne halve ringen.
Fruit de helft van de ui en ook de helft van de paprika even aan in wat olijfolie in de koekenpan.
Verdeel de gefruite ui en paprika over de salami. De rest van de (rauwe) ui en paprika is voor de salade.
Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel die over de broodjes. Klap de broodjes dicht, druk ze aan en bestrijk ze aan beide zijden met olijfolie.
Bak de panini’s in een goed warme koekenpan op getemperd vuur, 2 à 3 minuten aan elke zijde.
Panini’s moeten goed plat worden, dus een stukje aluminiumfolie erop en daarop een flinke steen!
Maak er een frisse salade bij van rucola, de rest van de ui en paprika, zwarte olijven en een dressing (ook kant-en-klaar te koop) van olijfolie, balsamicoazijn en een schepje suiker.
Tip: Op een stukje aluminiumfolie op het rooster van de barbecue (en dan ook een steen erop leggen) gaat het ook prima.
Henk Trimbach, 2006
Zuurkool anders
Een stevige maaltijdsoep met … zuurkool en cabanossi. Dat zijn Italiaanse worstjes die in een goede supermarkt wel te krijgen zijn. Mocht je ze niet kunnen kopen, gebruik dan in fijne plakjes gesneden salami of chorizo. Wanneer er geen niet bereide casselerrib voorhanden is, dan kun je ook blokjes gekookte of gegrilde achterham gebruiken. Voeg die wel wat later aan de soep toe; bijvoorbeeld 10 minuten voordat de pan van het vuur gaat. Wanneer je de soep op een koele plaats kunt wegzetten, kun je hem ook ’s morgens al maken, laten afkoelen en tot ’s avonds wegzetten. De smaken trekken dan goed door de soep. Uiteraard weer lekker warm maken voordat je de soep gaat eten.
Voor 2 personen:
100 gram spekblokjes uitbakken. Daarna een kleine gesnipperde ui en een teentje fijngesneden knoflook bij het spek(vet) doen en bakken tot de ui goudgeel is. Giet er 250 cl vleesbouillon (van een blokje) bij en breng het geheel aan de kook. Voeg 250 gr zuurkool (niet uit laten lekken) en 100 gram in blokjes gesneden casselerrib toe en laat de soep 30 minuten met de deksel op de pan zachtjes koken. Was een kleine groene paprika en snijd die in dunne reepjes. Doe die bij de soep samen met 100 gram in dunne plakjes gesneden cabanossi en 1 theelepel milde paprikapoeder. Laat de soep nog 15 minuten zachtjes koken en breng daarna op smaak met peper (en zout). Schep van het vuur af per bord een scheut slagroom (koffieroom kan ook) door elk bord soep.
Henk Trimbach, 2013