Complete menu's

Honderd jaar NTKC!

Van mijn moeder mochten we op onze verjaardag een feestmenuutje samenstellen. Vaak hoefde ze het me al niet meer te vragen, omdat ze wist waarvan ik hield: rode bietjes met gebakken lever! In het feestjaar 2012 bied ik u, bij gelegenheid van het eeuwfeest van onze club, eenvoudige feestmenuutjes aan. Bereid ze met plezier en eet ze met smaak!

Eeuwfeestmenu januari

Voor 2 personen:

Voorgerecht

Neem 2 sneetjes brood en besmeer die aan beide zijden met kruidenboter. Beleg elk sneetje met een halve gekookte rode biet in plakjes. Snijd een bolletje mozzarella in plakjes en verdeel over de bietjes. Wat verse basilicumblaadjes erop en op laag vuur een minuutje of wat in een gesloten pan tot de kaas gesmolten is.

Hoofdgerecht

Bak 400 gram voorgekookte aardappelschijfjes goudbruin. Snipper intussen een kleine ui en snijd een kleine rode paprika in dunne reepjes. Fruit ui en paprika twee minuutjes en verdeel ze over twee met zout en peper bestrooide tilapiafilets. Strooi of snipper kaas (naar smaak) over de filets en bak ze gedurende ongeveer zes minuten, laatste minuut de deksel op de pan. Lekker met wat ravigotesaus.

Nagerecht

Een feestelijke vlaflip. Limonadesiroop, yoghurt, vanillevla en een kletskop erover verkruimeld!

Henk Trimbach, 2012

Terug naar boven

Honderd jaar NTKC! (2)

Feest! Mei is dé eeuwfeestmaand voor ons, NTKC’ers. De voorpret was er al gedurende de afgelopen maanden en het zal alleen nog maar leuker worden in mei met als klap op de vuurpijl het jubileumkamp op de 26e, 27e en 28e van deze maand! Ik breng een worst naar Clara om verzekerd te zijn van mooi weer. Dat is een oud gebruik, in ieder geval in het zuiden van ons land. Er is een Clarissenklooster bij mij in de buurt. Naast de voordeur leg je de worst dan in een nis met een draaideurtje. Zuster portier draait het deurtje dan om zonder dat ze gezien wordt. Het zijn slotzusters; jawel, ze bestaan nog.

In het feestjaar 2012 bied ik jullie feestmenuutjes aan. Deze maand pak ik wat extra uit. Er zal tijdens het jubileumkamp veel om en op open (kamp)vuur worden gekookt, neem ik aan. Op kleine tafelvuurtjes bijvoorbeeld kan een deel van het menu worden bereid; maar natuurlijk ook gewoon op de eenpitter. Bereid de maaltijd met plezier en eet ze met smaak! En eh, een welgemeend proficiat aan ons allemaal, NTKC’ers!

Eeuwfeestmenu mei voor 2 personen

Voorgerecht warm

Fruit een fijn gesnipperd uitje met een fijngehakt teentje knoflook in een ruime pan in een beetje boter. Bak gedurende 5 minuten 250 gram in flinke stukken gesneden paddenstoelen (gemengd) mee. Schep het mengsel uit de pan en maak (in dezelfde pan) een roux van 30 gram boter, 30 gram bloem, ongeveer een halve liter groente- of paddenstoelenbouillon van een tablet. Voeg het paddenstoelenmengsel bij de roux. Roerend doorwarmen en op smaak maken met peper, zout en eventueel een wat kerriepoeder. Snij een kaiserbroodje (of ander, bij voorkeur wit broodje) open en schep op een helft een ruime hoeveelheid ragout.

Voorgerecht koud

Snij een (of twee) dikke plak(ken) salami of chorizo in piepkleine blokjes. Snij twee augurken, een vleestomaat en zes groene olijven (zonder knoflook want die zit al in de worst) heel fijn. Meng alles door elkaar met een flinke scheut curry of tomatenketchup. Rol het mengsel in een kleine (koude) wrap per persoon en snij de wrap in enkele schuine stukjes.

Hoofdgerecht

Haal mooie kippenpoten (-billen) en wrijf die in met zout, peper een beetje kerriepoeder en besprenkel ze met olie. Gril de kippenpoten op een rooster boven het gloeiende (kamp)vuur (of in de grillpan) gaar. Maak intussen in een pan een ratatouille van kleine blokjes aardappel (vastkokend) en verschillende groenten in niet al te grote blokjes/stukjes gesneden. Gebruik bijvoorbeeld wortelen, aubergine, rode paprika, champignons, peultjes of sugarsnaps, ui, prei. Eerst de gesneden aardappelblokjes en de groenten twee minuten aanfruiten in olie en daarna stoven in een beetje water. Afgieten en op smaak maken met zout en peper. Een aantal Amsterdamse uitjes even op het laatst mee verwarmen ╔ heerlijk! Een kerriesausje, koud of warm, bij de kippenpoot en een flinke schep ratatouille maakt de hoofdmaaltijd tot een feest. Voor kinderen is een hele kippenpoot vaak teveel. Neem dan bijvoorbeeld drumsticks.

Nagerecht

Smelt 100 gram (of meer wanneer er meer mensen mee snoepen) chocola (liefst puur) in een pannetje. Dat gaat het beste au bain-marie. Doop liefst koude minisoesjes en marshmallows in de gesmolten chocola. Even de chocola laten opstijven en smullen maar. Kopje koffie erbij?

Henk Trimbach, 2012

Terug naar boven

Honderd jaar NTKC! (3)

Onlangs stierf de oudste inwoner van mijn woonplaats, een pater, hij werd 104! Al sinds enige tijd werd de goede man in een rolstoel verplaatst, maar dat was dan ook nagenoeg zijn enige gebrek. De pater was vooral nog zeer helder van geest. Onze kampeerclub is weliswaar ook op leeftijd, maar nog zeer vitaal. Ik ben er van overtuigd dat we die 104 levensjaren van de pater gemakkelijk zullen voorbijstevenen!
In het feestjaar 2012 bied ik je, bij gelegenheid van het eeuwfeest van onze club eenvoudige feestmenuutjes aan. Bereid ze met plezier en eet ze met smaak!

Eeuwfeestmenu april voor 2 personen

Voorgerecht

Snijd een derde van een dikke prei en een vierde van een winterwortel julienne (hele smalle reepjes). Fruit de groenten even aan in wat olie en voeg dan een halve liter water en een visbouillonblok toe. Breng aan de kook en laat enkele minuten doorkoken. Leg in twee kommen of borden roze garnalen (of fruits de mer) en giet er de groente- visbouillon op.

Hoofdgerecht

Snijd de rest van de prei en de winterwortel, plus een flinke ui in stukjes (niet te klein). Breng in de grootste pan een liter water met de groenten en een klein zakje viskruiden aan de kook. Voeg 2 kilo mosselen in schelp toe en breng onder gesloten deksel opnieuw aan de kook. Dan een keer omscheppen en nog een minuutje laten koken. Eet de mosselen met goed brood en sausje(s) naar keuze.

Nagerecht

Verwen jezelf eens met een kopje sterke koffie waarin je een of twee blokjes melkchocola of witte chocola hebt opgelost.

Henk Trimbach, 2012

Terug naar boven

Honderd jaar NTKC! (4)

De zomervakantie is weer voorbij wanneer dit recept in Buitenspoor staat. Vreemd, want diezelfde zomervakantie moet nog beginnen op het moment dat ik aan het schrijven ben. Zomervakantie …? Voor mij persoonlijk is het vanaf 1 augustus van dit jaar voortdurend ‘vakantie’; ik ga met pensioen! Juist buiten de periodes dat schoolkinderen vrij zijn kan ik de mooie terreinen van de NTKC gaan opzoeken en er mijn tentje in de grond prikken. Fiets mee, boeken mee en mijn eenpittertje mee. En mocht ik dat kooktoestelletje dan per ongeluk vergeten zijn …geen nood, dan maak ik toch gewoon een heerlijke salade.

Eeuwfeestsalade september voor 2 personen

Bak 100 gram licht gezouten spekblokjes krokant en laat ze afkoelen (op een stukje keuken- of toiletpapier dat het vet absorbeert). Kook 250 gram krielaardappeltjes in de schil (goed schoonboenen) gaar en laat ook die afkoelen. Kook 250 gram sperzieboontjes beetgaar in water met een beetje zout. Ook de boontjes moeten afkoelen. Meng 200 ml crème fraîche met een flinke eetlepel fijngeknipte bieslook, zwarte peper en zout naar smaak. Schep dit mengsel door de aardappeltjes. Verdeel de sperziebonen over twee borden en maak een bergje aardappelsalade in het midden van de borden. Strooi de spekjes over de salade. Drink er een lekker glas witbier bij.

Henk Trimbach, 2012

Terug naar boven